Ripoll veu viable ser el 2016 Patrimoni de la Humanitat

La candidatura, que divendres va començar oficialment el seu camí, la dirigeix Carme Polo, responsable que la Unesco reconegués la Patum de Berga i del romànic de la Vall de Boí

Redacció
04 de març del 2013
Presentació de la candidatura Ripoll, Patrimoni de la Humanitat.
Presentació de la candidatura Ripoll, Patrimoni de la Humanitat. | Lourdes Casademont/ACN
Presentació de la candidatura Ripoll, Patrimoni de la Humanitat. Foto: Lourdes Casademont/ACN

La candidatura de la portalada del Monestir de Ripoll per ser declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO ja camina. El primer pas és entrar a formar part de la llista indicativa, un tràmit que ja es dóna per fet perquè Madrid no s'hi pot negar. Després caldrà seguir els següents passos i es treballa amb el 2016 com a data límit per ser declarat Patrimoni de la Humanitat. “És el Nobel a la conservació”, assenyala la directora de la candidatura, Carme Polo, que també va assessorar amb èxit els projectes per reconèixer la Patrum de Berga (2005) i el romànic de la Vall de Boí (2000).

Després de mesos de treball –iniciats amb l'aprovació d'una moció el desembre de 2011-, el divendres es va donar el tret de sortida oficial a la candidatura com a part dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana. En la presentació de projecte es va subratllar el “consens” que la iniciativa genera tant a nivell local com en l'àmbit polític, ja que també s'ha assolit el suport del Parlament de Catalunya i del Congrés espanyol.

Carme Polo considera que la candidatura està “molt ben encaminada”. Tot i això, reconeix que “el camí no és fàcil”, perquè la UNESCO considera que ja estan reconeguts els millors monuments de cada època. En aquest cas, s'ha decidit excloure de la candidatura el Monestir i l'Església, perquè han estat reformades i no mantenen la seva autenticitat, un dels requisits indispensables, a banda que hi ha altres monuments del romànic més rellevants.

En canvi, els impulsors estan entusiasmats amb la candidatura d'aquesta joia del romànic –data de mitjans del segle XII-, perquè és una "peça única" a tot Europa. Segons Polo, "no hi ha cap portada com aquesta amb una magnitud iconogràfica escultòrica així”. La seva riquesa rau en el fet que il·lustra diferents passatges de la Bíblia i no només un com acostuma a passar. Es basa en La Bíblia de Ripoll, el còdex d'un sol volum procedent de l'Scriptorium del monestir –l'original es troba a la biblioteca del Vaticà però es pot consultar al municipi en una edició facsímil- i escenes de l'Antic Testament. De fet, també se la coneix com “la Bíblia en pedra”.

Un altre dels aspectes que es plasmaran en el dossier que s'haurà d'elaborar en els pròxims mesos és que la portalada representa l'esclat cultural que hi va haver a Ripoll en aquella època i els intercanvis que es van fer a nivell europeu. “Aquesta portalada no està aquí per casualitat; representa una època molt important en què la vila bullia de cultura”, detalla Polo. Per l'alcalde Jordi Munell la declaració esdevindria un “revulsiu” econòmic i cultural i també un important pas per a la promoció del monument a nivell internacional.

El calendari previst

La primera condició és que l'Estat –a través de la Comissió Nacional del Patrimoni- inclogui aquest any la candidatura a la llista indicativa. Després, es donen un any i mig de marge per elaborar el dossier explicatiu i el vídeo de síntesi que visionaran els membres del comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Un cop presentada la candidatura, vindrà un avalador –un expert en romànic- per inspeccionar el monument i fer un informe que haurà de ser favorable. Els terminis encara no estan definits però es treballa amb la idea de defensar la candidatura entre el febrer del 2014 o 2015 per ser proclamat Patrimoni de la Humanitat el 2016 com a molt tard.

Un simposi sobre la Portalada

Amb l'objectiu d'exposar i contrastar les darreres investigacions històrico-artístiques sobre la Portalada, el Patronat del Monestir de Ripoll promou el primer gran simposi internacional a l'entorn d'aquest monument. Amb el nom de La portalada de Ripoll: creació, conservació i recuperació, l'esdeveniment se celebrarà entre els dies 16 i 19 d'octubre. Durant aquests dies, la comunitat científica posarà en comú la informació generada entorn la portalada, amb la participació dels màxims especialistes nacionals i internacionals. S’hi tractaran qüestions relatives a la seva història, iconografia i funcions, però també relatives al seu estat de conservació.

El simposi es presentarà el proper dijous 7 de març, davant la mateixa Portalada. Hi intervindran els membres de la Comissió Organitzadora: Jordi Munell, alcalde de Ripoll, Dani Font, responsable de patrimoni artístic del Bisbat de Vic, Àngels Solé, directora del CRBMC de la Generalitat de Catalunya, Albert Piñeira, diputat de Monuments de la Diputació de Girona -institucions que integren el Patronat del Monestir de Ripoll- i Jordi Colomer, en representació del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès.