ICV alerta dels perills del «fracking» en una campanya europea

Xavier López/Osona.com
04 de març del 2013
Raúl Romeva, eurodiputat d'ICV-EUiA; Sebastià Riera, alcalde de l'Esquirol; i Arnau Martí, president d'ICV Osona, aquest divendres a la seu d'ICV a Vic.
Raúl Romeva, eurodiputat d'ICV-EUiA; Sebastià Riera, alcalde de l'Esquirol; i Arnau Martí, president d'ICV Osona, aquest divendres a la seu d'ICV a Vic. | Xavier López
Raúl Romeva, eurodiputat d'ICV-EUiA; Sebastià Riera, alcalde de l'Esquirol; i Arnau Martí, president d'ICV Osona, aquest divendres a la seu d'ICV a Vic. Foto: Xavier López

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha iniciat una campanya informativa per alertar dels perills del fracking, sobretot en aquells municipis de les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa on s’han concedit els permisos per a la investigació d’hidrocarburs, susceptibles de la implantació del sistema. L’eurodiputat ecosocialista Raül Romeva va ser l’encarregat de donar el tret de sortida de la iniciativa, el passat divendres al matí a la seu d’ICV Osona.

Romeva va destacar la importància de fer córrer la veu sobre els inconvenients del fracking. Argumenta que no tan sols afecta Catalunya, sinó també tot Europa –hi ha projectes similars al que afecta el Ripollès arreu del continent-. Per aquesta raó, els pamflets i els materials gràfics de la campanya han estat traduïts a altres idiomes, ja que en un futur es pretén estendre arreu.

“El fracking va més enllà de Catalunya, és un aspecte que afecta tot Europa i determina el model energètic europeu’’, comenta el diputat d’ICV. Sobre aquest model, va titllar de fal·làcies aquelles veus com la del comissari europeu d’energia, Gunther Oettinger, que assegura que la fractura hidràulica és necessari per reduir el volum d’importació i aconseguir una autonomia en el subministrament energètic.

ICV s’ha reunit els darrers dies amb la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) per conèixer dades de la comarca de primera mà, i poder formular preguntes i proposicions conjuntament a Brussel·les. D’altra banda, s’estan portant a terme gestions per tal d’aconseguir una trobada amb la direcció general europea d’Energia per argumentar els perills d’aquest sistema.

Romeva no va desaprofitar la ocasió per sumar veus en contra del fracking, assegurant que cada vegada són més els representants polítics que s’hi adhereixen. Lamenta, però, que des de la Generalitat no es faci un exercici de transparència per tal d’informar als municipis i ciutadans que podrien veure’s afectats, de quins són els contactes establerts amb les empreses explotadores i quins perills ambientals podria generar aquest sistema d’extracció.