Esquerra reclama coherència a CiU amb el «fracking»

Teresa Jordà lamenta que els nacionalistes votin diferent a Madrid que als municipis afectats

Redacció
26 de febrer del 2013
Teresa Jordà fracking
Teresa Jordà fracking
Teresa Jordà reclama coherència a CiU amb el «fracking». Foto: Youtube

ERC és un dels partits que està abanderant el rebuig al fracking al Ripollès i a les comarques veïnes. Des de la seva posició de soci preferent del Govern intenta pressionar CiU perquè adopti una postura diàfana respecte als projectes d'investigació d'hidrocarburs. En aquest sentit la diputada ripollesa Teresa Jordà ha reclamat coherència als nacionalistes perquè deixen de votar diferent al Congrés espanyol que als municipis afectats. Tot plegat pocs dies després que una delegació dels republicans es reunís amb representants del Govern i que rebessin el compromís de no declarar el projecte com a “interès general”.

Jordà, juntament amb el diputat provincial Joan Martí, van ser aquest dilluns a Ripoll on van lamentar que CiU hagués votat en contra de prohibir el fracking quan es va debatre a Madrid. “No pot ser que al mateix temps signin el Compromís del Bover” que reclama al Govern suspendre la llicència concedida a Teredo Oils assenyala la diputada republicana.

En aquest mateix sentit es va expressar Joan Martí que va reclamar que la Generalitat sigui “coherent” amb el posicionament que mantenen bona part dels representants de CiU a comarques com el Ripollès, la Garrotxa i Osona. De fet, tot i assumir el discurs oficial que reclama “tranquil·litat”, arreu se sumen a les mocions en contra del fracking i, fins i tot, en alguns casos puntuals s'han sumat a les plataformes opositores.

CiU no es va afegir el passat 15 de febrer –juntament amb el PP i UPyD- a la proposta presentada per la Chunta Aragonesista, que forma part del grup d'Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya, per prohibir el fracking a l'Estat espanyol. En canvi, van presentar una esmena de substitució per tal que abans de vetar aquesta tècnica hi hagi un informe d'experts sobre els riscos i impactes potencials i van reclamar que sigui la Unió Europea qui reguli la qüestió. Una postura que va rebre moltes crítiques dels antifracking però també alguna des de les seves pròpies files com l'expressada per la regidora Dolors Costa de Campdevànol: “A mi no em representeu i a la voluntat de la majoria tampoc! Sentit comú per sobre interessos partidistes!” va dir als diputats garrotxins Pere Macias i Jordi Xuclà a través del Twitter.

Més enllà de reclamar coherència als nacionalistes, ERC considera que per regular el fracking l'única via és la independència. De fet, malgrat que és el Govern el que té les competències per concedir permisos d'investigació, les referents a l'explotació –i per tant, a l'autorització de tècniques com la fracturació hidràulica- correspon al Ministeri espanyol d'indústria.