El Govern insisteix que Teredo no pot extreure gas amb el permís d'investigació

Representants del Departament d'Empresa i Ocupació asseguren a diputats i alcaldes d'ERC que no es considerarà el projecte “d'interès general” i això pot dificultar les expropiacions

Arnau Urgell/Pere Pratdesaba
23 de febrer del 2013
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns.
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns. | Adrià Costa
L'oposició contra el possible ús de fracking no cessa. Foto: Adrià Costa

Fa uns dies el director general de Teredo Oils, Phillip Paris, va sorprendre anunciant a TV Girona que tenien la intenció d'iniciar l'extracció de gas a Riudaura (la Garrotxa) aquest mateix estiu. És impossible saber si el responsable de l'empresa va fer una catxa o bé realment creu que pot passar per sobre de les autoritats i la legislació del país, però sigui com sigui des del Govern s'insisteix que el permís d'investigació concedit en cap cas permet cap tipus d'extracció.

Així ho van transmetre Xavier Gibert i Pere Palacín, secretari general d'Empresa i Ocupació i director general d'Energia i Mines respectivament, a una delegació d'Esquerra molt preocupada per les decleracions de Paris. Aquest divendres es van reunir a Barcelona amb els diputats Pere Bosch i Marc Sanglas així com diversos alcaldes i regidors d'Osona, la Garrotxa, el Ripollès i la Segarra, comarques afectades pels diversos permisos concedits o pendents d'autoritzar.

Els republicans els van reclamar la suspensió del permís d'investigació Ripoll –que afecta 50.000 hectàrees del Ripollès, la Garrotxa i Osona- almenys fins que la comissió creada pel Govern no tingui el dictamen sobre la taula. De fet, és una posició que comparteix bona part de l'oposició i que forma part del Compromís del Bover signat a Riudaura. Per la seva banda, els representants d'Empresa i Ocupació no es mouen de la versió que mantenen des de fa setmanes: investigar en cap cas equival a explotar i conèixer els recursos del subsòl és un element positiu.

Els projectes no seran d'interès general

La principal novetat de la reunió d'aquest divendres és que els representants del Govern van explicar que els projectes no es consideraran “obra d'interès general”. Un fet que pot donar més marge de maniobra als municipis i que, sobretot, dificultarà les hipotètiques expropiacions per iniciar els treballs d'investigació sobre el terreny. "Si és així, els ajuntaments hi tenim molt a dir perquè els planejaments urbanístics són molt restrictius a poder fer extraccions" explica Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló.

ICV vol els ajuntaments i els antifracking a la comissió d'estudi

Malgrat les múltiples peticions de suspendre el permís concedit a Teredo Oils la posició oficial del Govern és que no farà cap moviment abans que la comissió que ha creat tingui un dictamen. ICV, per la seva banda, vol que tant els ajuntaments afectats, els grups parlamentaris, la Plataforma Aturem el Fracking així com tècnics independents puguin participar en aquest grup de treball que té tres mesos per fixar la posició de l'executiu. Tot i això, en el moment d'anunciar-ne la creació, el conseller de Presidència Francesc Homs va assegurar que només estaria format per tècnics i càrrecs intermedis dels diversos departaments de la Generalitat implicats.

Totes les notícies sobre el fracking