El Ripollès és l'única comarca on s'ha detectat el llop el 2012

L'any passat es van certificar set observacions a les valls de Ribes i de Camprodon de dos exemplars procedents dels Alps però es descarta que encara formin poblacions estables

Redacció
22 de febrer del 2013
Vídeo llop
Vídeo llop


El Ripollès és l'única comarca on l'any passat es va poder confirmar la presència del llop –una circumstància que ja havia passat el 2011-. Van ser un total de set observacions certificades a les valls de Camprodon i de Ribes de dos exemplars procedents dels Alps. De fet, el 2005 es va constatar el retorn d'aquesta espècie a la comarca però en tot aquest període encara no s'han pogut establir poblacions estables.

La setmana passada els Agents Rurals van realitzar una recerca entre l'estació de Vallter i la portella de Mentet, al límit amb el Conflent. Volien aprofitar les recents nevades per veure si en detectaven la presència però el vent havia eliminat els possibles rastres. Precisament en aquesta zona l'any passat es van validar set de les catorze observacions entre Setcases, Queralbs i Vilallonga de Ter –a la zona de Tregurà-.

Gabriel Lampreave, responsable del seguiment del llop del Departament d'Agricultura, explica a TV3 (vídeo a partir del minut 5 i 20 segons) que les petjades del llop són fàcils de diferenciar respecte altres animals com els isards i les guineus però que es poden confondre amb gossos. De fet, l'any passat inicialment es va atribuir a llops la mort d'un senglar a Vidrà, al límit entre Osona i el Ripollès, però les investigacions posteriors van permetre concloure que es tractava de gossos salvatges.

Segons els Agents Rurals el 2012 no es va produir cap atac als ramats. Sigui com sigui, certificar la presència del llop, a banda que aporta dades pel seu estudi, és un element imprescindible per si s'han d'acabar indemnitzacions en cas de danys. En la recerca de la setmana passada però no hi va haver èxit.