Teredo Oils vol tirar pel dret

El director general de la companyia anglesa anuncia que abans de l'estiu volen iniciar els treballs a Riudaura i que aprofitaran la fase d'investigació per començar a extreure gas

Arnau Urgell
18 de febrer del 2013
Vídeo Teredo Oil
Vídeo Teredo Oil


Tirar pel dret més enllà dels permisos. Aquesta sembla la màxima amb la qual vol treballar Teredo Oils, l'empresa que té concedida un permís d'investigació d'hidrocarburs a una àrea de més de 50.000 hectàrees del Ripollès, la Garrotxa i Osona. El seu director general, Phillip Paris, va anunciar a TV Girona la intenció d'iniciar els treballs abans d'aquest mateix estiu i, fins i tot, aprofitar la fase d'investigació per començar a extreure gas.

El màxim responsable de l'empresa anglesa va ser entrevistat en el marc d'un debat sobre el fracking al programa Cau la nit de TV Girona. Allà va sorprendre en anunciar que tenen la intenció d'iniciar els treballs a Riudaura en un termini no superior als sis mesos. De fet, en les properes setmanes volen tancar els acords amb els propietaris dels terrenys.

El més sorprenent és que Teredo Oils no sembla que vulgui regir-se a cap de les indicacions del permís d'investigació concedit per Energia i Mines. Per una banda, no permet fins al 2016 realitzar cap tipus de perforació –durant els tres primers anys s'han de fer els treballs preliminars- i, sobretot, que en cap cas ni es permet l'extracció d'hidrocarburs ni l'ús de tècniques com el fracking.

Els plans de la companyia, en canvi, passen per començar directament a intentar extreure gas. Primer a la zona Riudaura-1 –on hi ha el pou utilitzat a mitjans del segle XX- on consideren que l'explotació es podria fer amb tècniques convencionals. Posteriorment passarien –sempre que els plans fossin certs- a la zona Riudaura-2 on sí que plantegen l'ús del fracking malgrat que sense additius químics (amb aigua a pressió i sorra). Phillip Paris va admetre a TV Girona que el principal risc és la gestió del llot resultant que podria ser contaminant.

Infringir el permís concedit

Les paraules del responsable de Teredo Oils han causat molta sorpresa entre alguns dels agents implicats en el conflicte sobre els projectes d'extracció d'hidrocarburs. Enric Viñas, enginyer tècnic de Mines i que va treballar en les prospeccions de la dècada dels 80, va admetre en el programa que “aquest senyor no està investigant, està plantejant una explotació en tota regla”. “Això seria infrigir el permís que té concedit” va afegir.

Per la seva banda, Marc August Muntanya, membre de la plataforma Riudaura Junts, va assenyalar que el responsable de Teredo “ja parlava d'equips de perforació”. “Com carai no hem de ser alarmistes si la informació que ens arriba és així de contundent” va afirmar en referència al discurs “tranquil·litzador” del Govern. De fet, l'executiu s'ha posat un termini de tres mesos per fixar la posició sobre l'impacte tant de la investigació com de l'extracció d'hidrocarburs però sembla que els plans de l'empresa van a un ritme molt més accelerat.