Tots els militants del PSC de Sant Joan deixen el partit

No tornaran a militar-hi fins que hi hagi un canvi de direcció. La revolta s'amplia a Ripoll i Campdevànol on han acordat suspendre l'activitat orgànica

Arnau Urgell
12 de febrer del 2013
La llista amb la qual el PSC de Sant Joan es va presentar a les eleccions de 2011.
La llista amb la qual el PSC de Sant Joan es va presentar a les eleccions de 2011. | Arnau Urgell
La llista amb la qual el PSC de Sant Joan es va presentar a les eleccions de 2011. Foto: Arnau Urgell

De les paraules als fets. La revolta del PSC del Ripollès –que s'havia visualitzat votant a favor de la Declaració de Sobirania als diversos ajuntaments- comença a provocar les primeres decisions. La més contundent la de l'agrupació de Sant Joan on la vintena de militants ha decidit donar-se de baixa temporalment del partit. Per altra banda, a Ripoll i Campdevànol s'ha decidit suspendre l'activitat orgànica i no participaran en cap dels òrgans o campanyes a nivell nacional. Mentrestant, les baixes arreu de la comarca continuen i han suposat, entre altres, l'adéu del primer secretari de l'agrupació de la Vall de Camprodon, Felip Pons.

A Sant Joan la baixa del segon tinent d'alcalde, Jordi Caparrós, era només la punta de l'iceberg d'una decisió col·lectiva presa l'11 de gener. La vintena de membres de l'agrupació local, entre els quals l'alcalde Ramon Roqué, van acordar suspendre temporalment de militància. Una decisió que s'allargarà fins que en un futur congrés –que hores d'ara no té data- es pugui canviar l'actual direcció.

A Campdevànol i Ripoll, on les darreres setmanes s'han produït diverses baixes de militants històrics, la decisió no ha estat tant contundent. S'ha decidit però centrar l'activitat exclusivament a nivell municipal i suspendre el funcionament orgànic. Núria López, coordinadora comarcal, admet que si ara hi haguessin unes eleccions –per exemple les europees- molt probablement ni farien campanya. Això sí, afirma que no volen donar-se de baixa perquè malgrat estar totalment en desacord amb la direcció es continuen sentint socialistes.

La mateixa Núria López explica que continua en el període de reflexió sobre si ha de continuar a l'executiva de Girona –on els darrers dies han plegat Ignasi Thió i Glòria Plana- i com a coordinadora comarcal, un càrrec que hores d'ara admet que “té poc sentit”.

Nota de premsa del PSC del Ripollès
El dissabte 9 de febrer de 2013, militants del PSC del Ripollès es van reunir amb la direcció del partit de la Federació de Comarques Gironines per traslladar el seu parer sobre la deriva del Partit Socialista a Catalunya i les conseqüències que aquesta està tenint entre la militància de la comarca.

A la reunió hi va assistir el Primer Secretari de la Federació, Juli Fernàndez qui, acompanyat per laparlamentària Marina Geli i el diputat provincial Josep Marigó, va escoltar als militants i simpatitzants del Ripollès, els quals van mostrar obertament i amb contundència la seva disconformitat amb les decisions i la manera de fer que actualment té la direcció del partit i les conseqüències que això ha provocat a la comarca. En realitat, des de fa setmanes, els socialistes del Ripollès estan reaccionant davant la situació que viu el PSC donant un missatge clar a la direcció del partit. En aquest sentit, els militants del PSC de l’agrupació de Sant Joan de les Abadesses, el passat 11 de gener, van acordar per unanimitat, en assemblea local, la suspensió temporal de militància. En la mateixa línia, les agrupacions de Ripoll i Campdevànol, també han comunicat la baixa d’alguns militants, alguns d’ells significatius, per històrics, i la suspensió de l’activitat d’ambdues agrupacions en el funcionament orgànic del partit. I a Camprodon el primer secretari de l’agrupació va donar-se de baixa passades les eleccions.

De fet, el que es planteja majoritàriament per part dels socialistes del Ripollès és la necessitat de donar un pas al costat del seu partit a la vista de les decisions i actuacions protagonitzades per l’actual direcció i, per tant, marquen distàncies davant un PSC que molts militants no reconeixen ja que actualment actua i funciona amb uns plantejaments i unes actituds molt allunyades de les que demanda la societat catalana.

Al llarg de la reunió es van afrontar de cara diversos motius de discrepància, com la no celebració de primàries, la duplicitat de càrrecs, l’estratègia que segueix la direcció pel que fa al debat nacional i a les polítiques econòmiques a plantejar com alternativa, la relació amb el PSOE, les incoherències reiterades en determinades votacions, la manca d’accions concretes d’obertura del partit, entre altres. Un seguit de fets que, des del Ripollès, es consideren un incompliment flagrant de molts dels acords adoptats en el darrer Congrés Nacional i, també, del de la Federació de Comarques Gironines. Finalment, els representants municipals del PSC a la comarca no descarten actuar en coherència amb les reaccions que hi han hagut a les diferents agrupacions que els hi donen suport.