Un Dijous Llarder per reivindicar la llangonisseta

El vent desllueix una festa que acosta a la mainada un producte agroalimentari molt genuí

Arnau Urgell
08 de febrer del 2013
Els carnissers reivindiquen la llangonisseta del Ripollès.
Els carnissers reivindiquen la llangonisseta del Ripollès. | Arnau Urgell
Els carnissers reivindiquen la llangonisseta del Ripollès. Foto: Arnau Urgell

“El dijous llarder botifarrà menjaré; i si és dijous grans, botifarra, botifarra, i si és dijous gras, botifarra menjaràs”. Amb aquesta cançó es van acomiadar dels carnissers de Ripoll els alumnes de l'Escola Salesiana després de participar en un taller per elaborar llangonisseta per celebrar el Dijous Llarder. Una festa que va quedar una mica deslluïda pel fort vent –va obligar a fer-ho a cobert- però que va servir per continuar reivindicant un dels productes agroalimentaris del Ripollès més genuïns.

La ventada va provocar que el taller d'elaboració de llangonisseta es traslladés de la plaça Sant Eudald a la sala Eudald Graells i també que algunes de les escoles no hi poguessin participar. Tot i això, la mainada que hi va anar va poder comprovar que el refrany “Del porc tot s'aprofita” és ben cert. L'activitat, a més, es va convertir en una classe pràctica de Ciències Naturals: “Van descobrir que desconeixien moltes parts del porc i, a més, ho van poder comparar amb el seu propi cos” explica Toni Pineda, de l'Associació de Carnissers i Xarcuters.

Per a l'ocasió es va sacrificar un porc a l'escorxador comarcal. Després, ja a la sala Eudald Graells, els carnissers el van desfer. “Primer la mainada va mostrar molt respecte però ràpidament van perdre la por” assenyala Pineda. Tots ben protegits amb guants van veure les diverses peces: espatlla, pernil, “llomillo”, costella, ventresca, panxeta, papada i treure la pell. I van “al·lucinar” amb la freixura, la llengua, sobretot amb el cor. A continuació els mateixos nens van poder fer la llangonisseta de manera ben artesanal trinxant la carn magre amb la correcta proporció de panxeta, sal i pebre, i embotir-ho en un budell.

Més enllà de l'èxit del taller els carnissers valoren molt que la mainada conegui un producte de proximitat elaborat a les carnisseries a partir de porcs de la comarca. “No han de fer 2.000 o 3.000 quilòmetres, com a molt 20!” s'exclama Toni Pineda. Els compren en explotacions com Xixà, el Lladré, Rodonella o el Coll: “té un cost però sobretot molta qualitat” assenyala. De fet, aquest ha estat el primer Dijous Llarder amb una llangonisseta certificada com a Producte del Ripollès –“Passem uns controls ben estrictes”, explica l'Associació de Carnissers i Xarcuters-.

Totes les notícies de Carnestoltes
 


L'Associació de Carnissers i Xarcuters van celebrar el Dijous Llarder. Foto: Arnau Urgell