Alarma a Campdevànol pel mal estat de l'ermita de Sant Quintí de Puigrodon

Joan Manso es va reunir amb el bisbat de Vic per instar-lo a actuar en el patrimoni amb pitjor estat

Arnau Urgell
07 de febrer del 2013
L'església de Sant Quintí de Puigrodon amenaça ruïna.
L'església de Sant Quintí de Puigrodon amenaça ruïna. | Josep Maria Anglada
L'església de Sant Quintí de Puigrodon amenaça ruïna. Foto: Josep Maria Anglada

L'estat del patrimoni propietat de l'Església és un motiu de preocupació en molts dels municipis de la comarca. En el cas de Campdevànol es pateix molt pel futur de l'ermita de Sant Quintí de Puigrodon, una església romànica del segle XII que amenaça ruïna.

Sant Quintí de Puigrodon és una de les antigues parròquies del municipi, situada entre la serra de Sant Marc –al límit amb el terme de les Llosses- i el riu Merdàs, a 1.122 metres d'altitud. Va ser una donació del comte Bernat II de Besalú al Monestir de Ripoll el 1096. L'església es va construir el segle XII i forma un conjunt juntament amb la rectoria, unes capelles laterals i un alt campanar que s'acaba amb una teulada de doble vessant. La part més externa de l'església va ser construïda entre els segles XVII i XVIII.

El 1868 es va agregar a la parròquia de Sant Llorenç ja que, de fet, mai va superar la desena de famílies. “És la gran oblidada” assenyala l'alcalde Joan Manso. De fet, fa temps ja va caure l'edifici de la rectoria i ara –si no s'hi fa res- podria acabar caient la teulada de l'ermita fet que suposaria perdre les pintures que hi ha al seu interior.

Per abordar la situació d'aquesta i la resta d'esglésies del municipi Manso es va reunir fa uns dies amb el bisbe de Vic, Romà Casanova. També preocupa l'estat de la teulada de l'església parroquial de Sant Cristòfol sense oblidar que la Vella està mig enfonsada. “La seva resposta és que no hi ha diners per mantenir-ho tot” es lamenta l'alcalde campdevanolenc que veu en perill el patrimoni del municipi.

Itinerari pel patrimoni de l'entorn de Sant Llorenç de Campdevànol