Ferran Gonzàlez: «La investigació d'hidrocarburs ja provoca impacte»

Unes seixanta persones assisteixen a la constitució de la Plataforma Aturem el Fracking del Ripollès. “El discurs del Govern que és bo investigar què hi ha al subsòl és enganyós” asseguren

Arnau Urgell
04 de febrer del 2013
Ferran Gonzàlez xerrant a l'acte de constitució de la Plataforma Aturem el Fracking del Ripollès.
Ferran Gonzàlez xerrant a l'acte de constitució de la Plataforma Aturem el Fracking del Ripollès. | Arnau Urgell
Ferran Gonzàlez xerrant a l'acte de constitució de la Plataforma Aturem el Fracking del Ripollès. Foto: A. Urgell

L'oposició popular als projectes d'hidrocarburs es comença a organitzar el Ripollès. El divendres passat més d'una seixantena de persones van assistir a la constitució de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) en un acte que va aplegar membres de grups ecologistes i moviments socials de la comarca però també representants de la majoria de partits de la comarca: CiU, ERC, PSC, ICV i CUP així com persones a títol individual.

Un dels portaveus de la PAF del Ripollès, el biòleg Ferran Gonzàlez (foto), adverteix que la investigació d'hidrocarburs –Teredo Oil té un permís per buscar-ne en una àrea de 50.000 ha entre el Ripollès, Osona i la Garrotxa- “ja provoca impacte”. En aquest sentit va assenyalar que aquesta tasca provocarà moviment de terres, l'obertura de pistes, despesa d'aigua, proves sísmiques així com el pas de camions.

Per Gonzàlez tant el Govern com l'empresa tenen un discurs “enganyós”. “Seria absurd donar un permís per investigar i després dir que no ho poden explotar. Això no s'ho creu ningú” va afirmar. “Una altra cosa seria que ho fes la universitat” va afegir per rebatre la idea expressada pel delegat del Govern Eudald Casadesús –i assumida per alguns alcaldes- que “saber què hi ha al subsòl és positiu pel país". Per altra banda, respecte les declaracions del responsable de Teredo Oil negant l'ús del fracking, va assegurar que foradar i injectar aigua i sorra –amb o sense additius química- “continua sent fracking ”. El portaveu de la Plataforma Aturem el Fracking va recordar, a més, que el permís permet realitzar 1.800 punts de prospecció i que, per tant, després de Riudaura és molt probable que l'empresa centri els treballs al Ripollès.

La PAF del Ripollès es posa a treballar

Els més de seixanta assistents a la reunió de divendres van decidir constituir la secció ripollesa d'una plataforma que es va estenent a totes les comarques on s'han sol·licitat o constituït permisos d'investigació d'hidrocarburs. Tal i com han fet a Riudaura –el municipi on Teredo vol iniciar els seus treballs- s'han organitzat amb diverses comissions entre les quals destaca la tècnica, la d'informació, la de relacions institucionals i la de vigilància –a la localitat de la Garrotxa s'encarreguen de controlar la possible presència de persones o maquinària de l'empresa-. La propera reunió, que ha de servir per iniciar la tasca de cada comissió, es realitzarà el divendres 8 de febrer a dos quarts de vuit a la mateixa sala Eudald Graells.