Teredo vol investigar entre Ripoll, Ogassa i Sant Joan

L'empresa assegura que després de Riudaura centraran la recerca d'hidrocarburs al Ripollès

Redacció
31 de gener del 2013
Vídeo Teredo Oil
Vídeo Teredo Oil


Teredo Oil Limited, l'empresa que té concedit un permís d'investigació d'hidrocarburs, té Riudaura, a la Garrotxa, com a municipi prioritari per la possibilitat d'extreure'n gas. A continuació, i segons ha explicat el seu director general, Philip Paris, a El Punt Avui, es volen centrar en el Baix Ripollès: concretament entre Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa.

Després de mesos de silenci, en els dos darrers dies Teredo Oil ha realitzat les primeres declaracions als mitjans. Primer a 8TV va assegurar que no pretenien fer servir frackingmentre que a El Punt Avui han concretat l'afectació geogràfica de les seves investigacions.

Philip Paris es reafirma que no és necessari el fracking per extreure el gas de Riudaura. En aquest sentit explica que les roques del subsòl són de tipus sedimentari i del Paleozoic i que per treure el gas no calen productes químics, només aigua i sorra a pressió. Posteriorment, volen centrar-se en la zona entre Ripoll, Sant Joan i Ogassa, on preveuen trobar cru en roques del Terciari. De fet, al 1987 es va va arribar a perforar fins a quasi 3.000 metres a la finca de la Girona de Sant Joan.

"Ni fracking ni anàlegs"

El Govern va acordar el 2 d'octubre del 2012 autoritzar el permís sol·licitat per l'empresa anglesa Teredo Oils per investigar la presència d'hidrocarburs a l'àrea denominada Ripoll, formada per 51.201 ha de vuit municipis del Ripollès, així com vuit més d'Osona i vuit de la Garrotxa. La decisió ha provocat una reacció en cadena al territori, on es considera que es pot obrir la porta a l'extracció mitjançant el fracking, una tècnica que té aparentment un gran impacte ecològic, i que inclou un gran consum d'aigua, una gestió complicada de l'aigua residual, sorolls i l'impacte visual, i la possible contaminació, per la utilització d'additius químics, tant de les aigües subterrànies com de les superficials, entre altres.

Diversos ajuntaments de la comarca ja s'han posicionat sobre l'ús d'aquesta tècnica i, a més, el proper divendres es constituirà la plataforma Aturem el Fracking del Ripollès. Des de la mateixa plataforma, a través de Twitter, s'ha titllat de "fals" l'intent de "minimitzar l'impacte" per part de l'empresa. "Ni fracking ni anàlegs" han afirmat tot assegurant que "els prenen per imbècils" quan donen com alternativa una tècnica que en realitat no deixa de ser fracking.

ICV, per la seva banda, ha assegurat a través del seu diputat Marc Vidal que "l'intent de minimitzar l'impacte respon a interessos que s'aniran coneixent" i ha recordat que la Generalitat ja va reduir la fiança inicial a Teredo de manera molt significativa. A més, han presentat una proposta de resolució al Parlament per retirar els permisos d'investigació d'hidrocarburs a l'empresa anglesa per incompliment de les condicions de la concessió, en concret, perquè consideren que ja ha caducat.

Totes les notícies sobre el fracking al Ripollès