Ripoll tem quedar-se sense la base de manteniment del tren

Els sindicats alerten que Adif vol centralitzar el manteniment a Barcelona mentre l'empresa nega que la decisió estigui presa. L'Ajuntament de Ripoll creu que si es produeix afectarà la qualitat d'una de les línies que pateix més avaries

Redacció
30 de gener del 2013
576_1310056298_Adri_Costa_TREN_RENFE_RIPOLL_2011_04
576_1310056298_Adri_Costa_TREN_RENFE_RIPOLL_2011_04 | Adrià Costa
Ripoll es pot quedar sense la base de manteniment de la línia fèrria. Foto: Adrià Costa

Nova amenaça pel futur de la línia ferroviària. Els sindicats d'Adif han alertat que l'empresa pública vol tancar la base de manteniment de Ripoll. Concretament, es pretén centralitzar a Barcelona els treballadors i els recursos materials que s'ocupen del tram entre el nord d'Osona i Puigcerdà. Per l'Ajuntament de Ripoll, si això passa, en resultarà molt afectada la qualitat d'una de les línies que pateix més avaries i que, a més, ha de suportar sovint condicions meteorològiques molt adverses. L'empresa, per la seva banda, explica que la decisió no està presa però no nega la possibilitat que s'acabi tancant.

Adif no només vol automatitzar al màxim la venda de bitllets –deixant personal només a les estacions principals- sinó que, segons els sindicats, també té un pla per centralitzar el manteniment d'algunes de les seves línies. En el cas de la línia Barcelona-Puigcerdà això afectaria la base de Ripoll que s'ocupa de tot el tram nord i on hi treballen un total de 17 persones.

L'Ajuntament de Ripoll, alertat pels sindicats, ha decidit reclamar informació a Adif perquè fins ara no s'hi ha adreçat. “És una mostra clara de manca de lleialtat institucional” afirma la moció que es va aprovar en el ple d'aquest dimarts. Més enllà d'aquesta qüestió, l'alcalde Jordi Munell va alertar que la centralització afectarà la qualitat d'un servei que habitualment ja no és optim. “Precisament és el tram que requereix un major manteniment” va afegir.

Consideren que el servei serà molt menys àgil en cas d'avaries i que, a més, pot provocar que part de les famílies dels 17 treballadors es vegin obligades a deixar la vila. La moció, que es va aprovar per unanimitat, serà transmesa a la resta dels “ajuntaments del tren” entre Vic i Puigcerdà per tal de fer front comú. A més, s'iniciaran converses amb el Ministeri espanyol de Foment i el Departament de Territori perquè es faci marxa enrere.

Adif diu que la decisió no està presa

Adif ha reconegut a ElRipollès.info que està estudiant un "pla de racionalització dels recursos disponibles humans i tècnics" amb l'objectiu de "gestionar amb més eficiència els serveis de manteniment". Respecte el possible tancament de la base de Ripoll ni l'han confirmat ni l'han desmentit i han explicat que la decisió no està presa. Això sí, asseguren que les mesures del pla de racionalització tiraran endavant "sense perdre qualitat en els paràmetres del servei".