L'Emmona vol ser referent a nivell europeu

La ultratrail de la UE Sant Joan s'autoexclou de la Copa FEEC per no limitar-se el creixement. Per l'edició 2013 s'introdueix una marató i hi haurà participants de primer nivell com Núria Picas

Arnau Urgell
29 de gener del 2013
Espectacular sortida de l'Emmona 2012.
Espectacular sortida de l'Emmona 2012. | Marc Cargol
L'Emmona vol continuar sent una prova espectacular. Foto: Marc Cargol

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va anunciar aquest dilluns a la tarda que l' Emmona, la ultratrail de la UE Sant Joan, no formaria part de la Copa FEEC-Lafuma de curses d'ultraresistència. La decisió, que ha pres l'organització de la prova, no es planteja com un pas enrere sinó com a part d'un ambició pla per tal que la prova esdevingui un referent a nivell europeu. De fet, una de les aspiracions a mig termini és que l'Emmona formi part del calendari de la Copa del Món de l'especialitat.

L'autoexclusió de la Copa FEEC-Lafuma respon a les “limitacions” que els suposava el contracte amb la federació i l'empresa, segons ha explicat Jordi Miguel, secretari de la UE Sant Joan i responsable de la prova. En canvi, i de la mà d'un partner important, l'Emmona es planteja un pla de viabilitat a cinc anys per tal de créixer tant a nivell econòmic com a nivell de participants. “L'edició d'enguany està plenament garantida tot i que estem en ple procés de buscar patrocinadors” assenyala Miguel.

L'objectiu màxim és que la ultratrail del Ripollès sigui una “prova referent a nivell europeu”. Per fer-ho s'aposta per “créixer no tant en quantitat sinó en qualitat” explica el president de la UE Sant Joan. La prova continuarà sent la més dura de Catalunya –i probablement de l'Estat espanyol- i es planteja de cara a properes edicions que ho pugui ser més. Per altra banda, i pensant en la cursa d'enguany, es planteja intenta aconseguir la participació de noms de primer nivell. De moment, destaca la confirmació de la presència de la manresana Núria Picas, la campiona del món de l'especialitat.

Marató Sant Joan-Núria

L'Emmona 2013 es disputarà els propers 15 i 16 de juny. La ultratrail manté, en general, el recorregut i només hi hauran petits retocs en la senyalització i els avituallaments. Més enllà de la prova de 106 km i 8.300 metres de desnivell positiu, la gran novetat és la introducció d'una marató que unirà Sant Joan i Núria (3.900 metres positius) i que començarà una hora més tard. A nivell quantitatiu s'espera que entre les dues curses se superin els 600 inscrits.

L'any passat la prova va coronar Arnau Julià com a primer campió català de l'especialitat. De 342 inscrits, 286 van prendre la sortida i 181 van aconseguir arribar a la meta. Aquest 2013 l'Emmona serà substituïda a la Copa FEEC per la Volta a la Cerdanya. Per altra banda, la Núria-Queralt en continuarà formant part.