Holocaust, mai més

Ripoll recorda per primera vegada les víctimes dels camps de concentració nazi entre les quals hi havia almenys vuit ripollesos

Jordi Palmer/Arnau Urgell
28 de gener del 2013
Flama en record de les víctimes de l'Holocaust
Flama en record de les víctimes de l'Holocaust
Ripoll va commemorar aquest diumenge, per primera vegada, el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust. Ho va fer amb l'encesa d'un peveter (foto, Miquel Rovira) al Museu Etnogràfic per recordar les persones que van morir als camps de concentració nazis. De fet, només del Ripollès almenys vuit persones hi van perdre la vida al camp de Gusen, a Àustria. Aprofitant aquesta commemoració recuperem un article sobre la qüestió publicat el passat setembre.

Almenys vuit ripollesos van morir als camps de concentració nazis

El ministeri espanyol de Justícia ha posat en marxa un motor de recerca que permet accedir a les dades dels 4.400 ciutadans de l'Estat espanyol que van morir als camps de concentració nazis d'Àustria i Alemanya durant la Segona Guerra Mundial. La base de dades està disponible tant per a investigadors com per a particulars i permet fer recerques per nom, data o població denaixement.

Almenys vuit ciutadans del Ripollès van perdre la vida en un camp de concentració, concretament al de Gusen, a Àustria. Són dos fills de Ripoll, un de Campdevànol, un de Camprodon, un de Toses, un de Campelles, un de Molló i un de les Llosses.

Per cada una de les 4.400 víctimes l'aplicació ofereix dades com nom i cognoms, lloc i data de naixement, lloc i data de la mort i el document històric original de l'avís de la defunció. Les certificacions relatives a aquesta documentació podran sol·licitar-se al Registre Civil Central espanyol.

El llançament d'aquesta base de dades ha estat possible gràcies al procès de digitalització dels arxius del Ministeri francès d'Excombatents i de Víctimes de la Guerra, en les que s'inclouen els avisos oficials de morts en camps de concentració.