El PP inicia a Sant Joan l'ofensiva perquè s'hissi la bandera espanyola

Presenten una instància a l'Ajuntament i si no es compleix ho traslladaran a la delegació del Govern espanyol. En les properes setmanes es pot fer a altres municipis del Ripollès

Arnau Urgell
24 de gener del 2013
L'estelada va onejar per primera vegada a Sant Joan de les Abadesses.
L'estelada va onejar per primera vegada a Sant Joan de les Abadesses. | Marc Cargol
El PP vol la bandera espanyol a Sant Joan on per la Diada es va penjar l'estelada. Foto: Marc Cargol

L'ofensiva del Partit Popular per tal que els ajuntaments hissin la bandera espanyola ja ha arribat al Ripollès. Fa unes setmanes van presentar una instància a l'Ajuntament de Sant Joan “per tal que es compleixi la llei” que no ha estat contestada. Ben aviat es podria fer el mateix pas en altres municipis i, allà on no s'hissin, s'informarà de la situació a la delegació del Govern espanyol –que està denunciant diversos consistoris-.

Pau Romero, portaveu del PP de Sant Joan, ha confirmat a aquest mitjà que el passat 29 de novembre va presentar “a títol personal” una instància perquè l'Ajuntament hissi la bandera espanyola. “Només volem que es compleixi la llei” ha explicat tot afegint que seria un gest “de respecte a la gent que se sent catalana i espanyola”. Romero assegura que la instància va molt més enllà de “defensar les idees del PP”. “Hi ha molta gent que no és independentista que ha votat el PSC, C's i, fins i tot, CiU” ha afirmat.

Quasi dos mesos més tard a l'edifici consistorial continuen onejant la bandera catalana i la de Sant Joan. En aquest sentit l'alcalde Ramon Roqué ha preferit no manifestar-se sobre una petició que, de moment, no ha estat contestada. El portaveu dels populars té clar que si no s'acaba penjant la “rojigualda” informarà de la situació a la delegació del Govern espanyol. “Estic segur que faran complir la llei” tot i que no s'ha manifestat sobre la possibilitat que Llanos de Luna acabi denunciant el consistori com ha fet en molts altres municipis del país. Per altra banda, en les properes setmanes podrien entrar la mateixa instància als altres ajuntaments de la comarca ja que no n'hi ha cap amb l'ensenya espanyola.

Ofensiva total de Llanos de Luna

Fa dies que la delegació del Govern espanyol ha iniciat una autèntica “guerra de banderes” a Catalunya. En aquest sentit els darrers dies ha denunciat una desena de municipis i dos consells comarcals perquè no tenen l'espanyola. En algun cas, com el de Corbera de Llobregat, Llanos de Luna vol que s'hissin a tots els edificis públics com les escoles, la biblioteca, el pavelló... per donar compliment a la llei 39/1981.

De fet al Ripollès la presència de les banderes espanyoles a les façanes de les cases consistorials és inexistent. Cap dels 19 municipis la té permanentment penjada –aquesta legislatura només s'ha hissat a Setcases durant la Festa Major- mentre que en alguns casos com Ripoll, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga i el Consell Comarcal, entre altres, hi ha l'estelada en el seu lloc.

Mentrestant, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) –a la qual estan adherits tots els municipis del Ripollès- ha reclamat a Llanos de Luna que posi fi a la “guerra de banderes” i ha instat els seus associats a aprovar una moció en aquest sentit.

ERC vol l'estelada

El portaveu d'ERC a Sant Joan, Sergi Albrich, ha aprofitat la demanda del PP per anunciar a través de Twitter que continuaran insistint perquè l'estelada es pengi de manera permanent. Cal recordar que l'Ajuntament –que forma part de l'AMI- ja la va hissar el passat Onze de Setembre.