El Govern intenta tranquil·litzar els alcaldes alarmats pel «fracking»

Casadesús recorda que els permisos concedits són per investigació però admet que fins ara no se'ls ha informat. Els ajuntaments mantenen el rebuig a extreure hidrocarburs amb “fracking”

Arnau Urgell
21 de gener del 2013
Reunió dels alcaldes amb el delegat del Govern.
Reunió dels alcaldes amb el delegat del Govern. | CCR
Reunió dels alcaldes amb el delegat del Govern. Foto: CCR

Primera reunió entre el Govern i els alcaldes del Ripollès afectats pel permís d'investigació d'hidrocarburs concedit a l'empresa anglesa Teredo Oils United. Eudald Casadesús, delegat del Govern a Girona, ha intentat tranquil·litzar uns representants municipals alarmats per la possibilitat que s'acabi explotant gas o petroli mitjançant el fracking. En aquest sentit, Casadesús ha recordat –tal i com ja havia publicat aquest mitjà- que l'autorització és per investigar i no pas per realitzar extraccions. Això sí, ha admès que fins ara no s'ha informat als ajuntaments i s'ha compromès a que la situació canviï.

La concessió del projecte Ripoll afecta vuit municipis del Ripollès així com vuit més de la Garrotxa i Osona en una àrea de més de 50.000 hectàrees. La majoria d'ajuntaments se'n van assabentar a través de l'alcaldessa de Riudaura –on l'empresa se suposa que té més interès per iniciar les prospeccions sísmiques- o dels mitjans de comunicació. Avui finalment s'han pogut reunir amb representants del Govern –el delegat Eudald Casadesús així com un cap de servei del Departament d'Empresa i Comunicació- a la seu del Consell Comarcal. Hi hi havia els alcaldes de Ripoll, les Llosses, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Vallfogona així com de Sant Quirze de Besora i Montesquiu.

No hi ha constància de l'interès de l'empresa pel Ripollès

Eudald Casadesús ha volgut tranquil·litzar els alcaldes recordant que els permisos concedit pel Govern són d'investigació. “El fracking del qual tant s'ha parlat és una tècnica d'extracció”, ha assenyalat tot recordant que ja és una fase que depèn del Ministeri espanyol d'Indústria. “El permís d'investigació no porta implícit el d'extracció” ha afegit. Per altra banda ha negat que s'hagi rebaixat la fiança –inicialment era de 5,8 milions d'euros- perquè la quantitat es manté en el cas que l'empresa volgués treballar en tots els quadrants (una precisió que en la primera autorització no hi constava).

El delegat del Govern ha afirmat que no tenen constància que l'empresa tingui interès en cap municipi concret del Ripollès. En aquest sentit, fins ara, només han fet acte de presència a Riudaura on la presència d'antics pous provoca que els pugui facilitar la feina de cara a nous sondejos. “L'empresa no s'ha posat en contacte amb nosaltres” assenyala l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, que assegura que no tenen més informació de la que avui s'ha transmès a la reunió.

“Conèixer els recursos energètics del subsòl és importantíssim” ha assegurat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que ha recordat que investigacions com aquesta ja es van fer el 1985. Una experiència que va acabar dos anys després amb la perforació fins a quasi 3.000 metres a la finca la Girona de Sant Joan de les Abadesses i l'abandonament del projecte.

Manca d'informació

El Consell Comarcal, a petició dels alcaldes, va demanar la reunió per tal de tenir informació puntual del projecte. A la sortida, el president Miquel Rovira afirmava estar “molt més tranquil” perquè ara tenen clar que són permisos d'investigació i s'ha mostrat “agraït” amb el fet que el Govern s'hagi compromès a mantenir cada municipi informat. De fet, el mateix delegat del Govern ha admès que fins ara no s'ha informat correctament els ajuntaments afectats i s'ha compromès a revertir la situació a partir d'ara.

Casadesús ha assegurat que el projecte requereix un pla de treball molt estricte i que la Generalitat en farà un seguiment molt acurat. “Se li ha transmès que volem estar informats puntualment” ha explicat l'alcaldessa de Vallfogona, Maria Carme Freixa.

Es manté l'oposició al fracking

La trobada d'aquest dilluns ha servit per deixar clara la diferència entre el permís per investigar i una hipotètica autorització per realitzar extraccions. Tanmateix, la majoria d'alcaldes mantenen el rebuig total a la possibilitat que es fes servir fracking per explotar el subsòl de la comarca. En aquest sentit s'ha expressat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que ha recordat que el consistori va reclamar una moratòria fins que s'analitzin els impactes d'aquesta tècnica.

“Si s'arribés a la situació de voler utilitzar el fracking l'oposició de Sant Joan seria rotunda” ha advertit Ramon Roqué que ha recordat que “l'empresa no tindrà carta blanca” ni per part del Govern ni dels municipis. Per la seva banda, Carme Freixa assenyala que “seran molt curosos” a l'hora de concedir permisos en cas que Teredo Oils volgués investigar al municipi mentre Munell assenyala que “ho analitzarien convenientment”. “Si es fa sense malmetre el medi s'haurà d'estudiar bé. Oposició per oposició, no” ha explicat després de la reunió en una posició que difereix de la de l'alcaldessa de Riudaura que ha assegurat que faran el possible perquè cap màquina entri al municipi. “Segurament és una situació diferent perquè allà l'empresa pot tenir interès en aprofitar els pous existents” ha afegit l'alcalde ripollès.