Hilari Raguer: religió i independència

Entrevista de Nació Digital al monjo benedictí, fill de pares ripollesos que ha publicat "Ser independentista no és cap pecat"

Bernat Ferrer/Nació Digital
21 de gener del 2013
Hilari Raguer.
Hilari Raguer. | Adrià Costa
Hilari Raguer sosté que "s'ha perdut la por" a la independència i que "ja no ens refiem de diàlegs ni de promeses". Foto: Adrià Costa.

El monjo de Montserrat, doctor en Dret i historiador Hilari Raguer va néixer a Madrid el 1928 però en totes les biografies reivindica ser fill de pares ripollesos. Raguer veu amb esperança l'actual procés independentista i acaba de publicar Ser independentista no és cap pecat. L'Església i el nacionalisme català (Claret). Sosté que el nacionalisme català ha perseguit la independència "des de sempre, per bé que abans no hi podia somiar, per por". En aquesta entrevista a Nació Digital exposa el seu anàlisi del procés català, que veu impossible de frenar, i reflexiona sobre el paper que hi juga l'Església, tant el Vaticà com la nunciatura de Madrid o bé la comunitat benedictina de Montserrat mateix. "Sense haver fet cap enquesta, diria que ara la gran majoria de la comunitat és independentista", revela. I, conscient del paper que juga Montserrat en el cosmos català, augura que no s'hi podria celebrar cap mena d'activitat unionista.

Entrevista a Nació Digital



Hilari Raguer, entrevistat en una de les sales del monestir de Montserrat. Foto: Adrià Costa.