El 2012 en noms propis

Repàs alfabètic a les persones que han marcat l'any al Ripollès

Arnau Urgell
01 de gener del 2013
Joan Bernadas. El 14 de febrer va ser investit com a nou alcalde de Toses en substitució de Francesc Rosell, que va morir després d'una llarga malaltia.

Albert Bosch. L'aventurer i empresari santjoaní va completar la proesa antàrtica arribant al pol sud després de 67 dies de travessa.

Marc Carós. El ripollès es va erigir com el dominador del panorama comarcal de curses de muntanya amb victòries a Marató Hivernal de Campdevànol, la Cursa de les Quatre Ermites de Ripoll, la Cursa de Coll d'Ares i la Transcat, entre altres.

Eudald Casadesús. L'actual delegat del Govern a Girona va deixar la presidència de CDC de Girona després de vuit anys i el va substituir Pere Vila, alcalde de Llançà.

Xavier Cima. El polític ripollès va ser el número 11 de CiU, la guanyadora inapel·lable de les eleccions del 25N al Ripollès, i acaba l'any a un sol pas d'entrar al Parlament.

Joan Compte. El ciclista mollonenc, conjuntament amb el camprodoní Jaume Guàrdia, va guanyar guanyar quatre etapes i va assolir la segona posició final a la Transpyr –la travessa dels Pirineus en BTT-. A més, en el debut a la Titan Desert, va aconseguir una meritòria 18a posició.

Aleix Fàbregas. L'atleta de Ripoll va aconseguir, entre altres triomfs, dues victòries consecutives a les duatlons de Sant Joan i Vic. A més, és el primer president del nou Club Esportiu Ripoll.

Jaume Farrés. El jugador de Ripoll va disputar la tercera temporada completa a la màxima competició estatal de l'hoquei patins –la primera amb el Noia- aconseguint un tercer lloc a l'OK Lliga i ser finalista a la Copa del Rei.

David Fernàndez. Establert a Ripoll fa pocs anys –a cavall però de la vila de Gràcia-, el número 1 de la CUP per Barcelona el 25N va esdevenir una de les revelacions en unes eleccions on la formació independentista va irrompre al Parlament amb tres diputats.

Oleguer Forment. El campdevanolenc va aconseguir amb el Barça el doblet dels campionats català i estatal d'hoquei patins en categoria juvenil.

Juanjo Garcia. Els Bombers de la Generalitat van homenatjar aquest agent de Ripoll mort el 1998 en un accident d'helicòpter a Sant Pau el dia que hagués complert 45 anys.

Arnau Julià. L'atleta de l'Alt Urgell va vèncer la Ultratrail de l'Emmona i va esdevenir el primer campió català d'ultraresistència.

Igor Krotyuk i Shin. Fill de la Irina i en Mikola, aquest ribetà es va convertir el 4 de gener en el primer ripollès del 2012.

Eudald Maideu. El metge de Ripoll va ser guardonat amb el premi ripollès de l'any en un 2012 on va ingressar a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Mossèn Jacint Medina. El rector de Camprodon es va jubilar als 83 anys després de servir la parròquia des del 1999.

Anabel Moreno. L'estudiant de Ripoll va aconseguir la millor nota de selectivitat entre els més de 30.000 estudiants que s'hi van presentar.

Jordi Pascuet. El pilot de la Seu d'Urgell va aconseguir la vuitena victòria en onze anys als 3 Dies de Trial de Santigosa per davant del madrileny Alfredo Gómez i el mollonenc Francesc Moret.

Núria Pau. L'esquiadora ribetana va aconseguir dos ors a l'eslàlom i la combinada al Campionat d'Espanya disputat a la Molina.

Marc Pinsach. L'atleta de Cassà va guanyar l'Olla de Núria més dura que per primera vegada es va disputar sense avituallaments.

José María Pleguezuelos. El pastor de la Canonja va mantenir l'hegemonia al Concurs de Gossos d'Atura de Ribes amb la quarta victòria en els darrers cinc anys.

Joan Puigcercós. El polític ripollès va completar la retirada progressiva –iniciada arran dels mals resultats de les eleccions del 2010- deixant el Parlament i no formant part de les llistes d'ERC del 25N.

Esteve Pujol. L'alcalde de Camprodon va deixar el seu escó al Parlament –que havia ocupat des del 2003- el mateix any que va ser homenatjat pel consistori de Prats de Molló.

Helga Pujol. L'única regidora d'ERC de Campdevànol va presentar la dimissió per qüestions familiars i laborals i la substituirà Jaume Garcia.

Josep Llorca Ortega. L'enginyer ripollès va ser nomenat president de l'ens públics Ports de l'Estat, càrrec que ja havia ocupat durant dels governs d'Aznar (2000-2004).

Xavi Rabaseda. En la primera temporada com a integrant de ple dret de la plantilla del Barça Regal l'aler de Ripoll va aconseguir la Lliga ACB però es va quedar sense Eurolliga ni Copa del Rei.

Irene Rigau. La política ribetana continuarà després del 25N com a consellera d'Ensenyament en una legislatura marcada per l'ofensiva Wert i per la gestió del pressupost més dur de la història.

Carles Rossell. L'atleta andorra es va imposar a la segona edició dels Bastions, la ultratrail de la Vall de Ribes, després de córrer més de 13 hores.

Joan Rota. El futbolista de Sant Joan va anunciar la retirada als 30 anys després de deu temporades repartides en els quatre principals equips del Ripollès i assolint l'ascens amb la UE Campdevànol –malgrat que el club finalment va renunciar-hi-.

María Dolores Serrat. La consellera aragonesa de Cultura, nascuda a Ripoll i on va viure-hi fins als 18 anys, va provocar la indignació de molts sectors polítics i filològics amb la seva proposta per denominar el català que es parla a la Franja com a “aragonès oriental”.

Marc Solà. El lletissó va aconseguir la segona posició al Campionat d'Espanya d'Esquí de Muntanya només per darrera de Kilian Jornet. A més, va ser quart per equips als Campionats d'Europa.

Raimon Traver. El portaveu de CiU a l'Ajuntament de Sant Joan va dimitir per motius laborals tant de regidor com de vicepresident del Consell Comarcal.

Francesc Triola. El periodista de Ripoll va ser substituït al capdavant de COM Ràdio per Rafael de Ribot arran dels canvis polítics a la Diputació de Barcelona.

Dani Tristany. L'atleta del Berguedà va guanyar la Taga 2040 que va apostar per un recorregut més llarg i dur i que va recordar la figura del desaparegut Esteve Martínez.

Ivan Zarco. L'atleta del Prat de Llobregat va guanyar la Mitja Marató del Ripollès després d'un emocionat esprint disputat amb Samir Ait Bouychamane.

Aquest 2012 ens han deixat:

Esteve Martínez. L'alpinista de Sant Joan va morir en una tràgica allau al Mont Maudit, a la zona del Mont Blanc, que va provocar vuit víctimes mortals més.

Josep Palau. Un dels dos fundadors de l'empresa Soler & Palau de Ripoll va morir la matinada del 30 d'agost als 86 anys al seu domicili de Calonge.

Francesc Rosell. L'alcalde de Toses va morir el 24 de gener als 51 anys d'edat a causa d'una llarga malaltia.

També van morir: Ramon Alabau i Soy (forner i professor d'idiomes de Ripoll); Anna Maria Faja (exregidora d'ERC de l'Ajuntament de Ripoll entre 1991 i 1999); Joaquim Illa Claparols (metge de família de Camprodon); Anscari Maria Mundó (gran estudiós de les bíblies de Ripoll) i Rafael Orri (excapellà custodi de Núria i fundador del temple ortodox de Ripoll).

Resums anys 2008-2012

El 2012 mes a mes, en 125 fotos i les 20 notícies més llegides

El 2011 mes a mes, en 100 fotos, en noms propis i amb el núvol d'etiquetes

El 2010 mes a mes, en 100 fotos, en noms propis i amb el núvol d'etiquetes

El 2009 per ordre alfabètic i en una galeria de 100 fotos

El 2008 en cinquanta imatges