Campdevànol aprova el POUM tal com estava fa vint mesos

El ple aprova un text refós sense els canvis introduïts per l'equip de govern aquesta legislatura. Joan Manso anuncia que no renuncia a les modificacions perquè “no creu en el pla”

Arnau Urgell
28 de desembre del 2012
El ple de Campdevànol va aprovar finalment el text refós del POUM.
El ple de Campdevànol va aprovar finalment el text refós del POUM. | Arnau Urgell
El ple de Campdevànol va aprovar finalment el text refós del POUM. Foto: Arnau Urgell

Cop de timó al Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Campdevànol que va iniciar la tramitació ara fa deu anys. En un ple extraordinari celebrat aquest dijous es va aprovar per unanimitat un text refós que, a la pràctica, és el mateix document presentat fa vint mesos. D'aquesta manera, l'equip de govern renuncia temporalment als canvis introduïts l'abril d'enguany –entre els quals l'eliminació de l'equipament de la plaça de la Dansa així com convertir els horts de Pernau en sòl no urbanitzable-.

L'alcalde Joan Manso va advertir però que l'endemà de l'entrada en vigor del POUM començaria el procés per realitzar les modificacions ja que “no creuen” en el text aprovat ahir. El PSC, per la seva banda, es va mostrar molt crític assenyalant que s'han perdut quasi dos anys per res.

Un text aprovat l'abril de 2011

El 15 d'abril de 2011 l'anterior equip de govern –format per PSC i ICV- va intentar aprovar el text refós del POUM, el darrer tràmit de qualsevol planejament i que consisteix en incorporar les recomanacions de la Comissió Territorial d'Urbanisme. L'expulsió del regidor no adscrit Ramon Perearnau va suposar que, conjuntament amb CiU, forcessin treure el punt de l'ordre del dia i deixar el tema per després de les municipals.

El nou govern encapçalat per Joan Manso va intentar realitzar diverses modificacions al text. Les més importants, que es van aprovar aquest mateix abril, eren eliminar l'equipament previst a la plaça de la Dansa; convertir els horts de Pernau en sòl no urbanitzable; canvis al desenvolupament d'un altre dels sectors de Pernau així com eliminar la previsió de pisos dotacionals al solar de can Talaia. La majoria de propietaris afectats van presentar al·legacions i el procés va esdevenir “més difícil del que semblava”, segons l'alcalde. Davant d'aquesta situació l'equip de govern ha apostat per “un canvi de rumb” i aprovar el text tal com estava per “responsabilitat política” amb l'objectiu de no demorar més el procés. Val a dir, però, que  el PSC ja havia advertit que la situació era “irregular” perquè les modificacions introduïdes no tenien res a veure amb les realitzades amb les observacions de la Comissió d'Urbanisme.

Manso va assegurar que “votaven un pla amb el qual no creien” i que el tràmit realitzat lluny de ser un final havia esdevingut un “canvi d'ordre”. En aquest sentit va assegurar que no renunciaven a cap de les modificacions i que n'iniciarien la tramitació l'endemà que el POUM entri en vigor. L'alcalde va argumentar que no tenia cap sentit realitzar una expropiació per tenir un nou equipament a la plaça de la Dansa perquè els actuals estan infrautilitzats i, per altra banda, va qualificar “d'inviable” el polígon industrial dels horts de Pernau tant per la inundabilitat com pel fet que només tindria un accés.

“El POUM hauria d'haver estat aprovat fa dos anys”

El PSC va votar a favor del text refós recordant que era el mateix text que ells havien presentat en el ple de l'abril de 2010. “El POUM hauria d'haver estat aprovat fa dos anys” va assenyalar la regidora Roser Capdevila i li va recordar a Joan Manso que aleshores havia dit que “no venia de dos mesos” però “han acabat sent vint”. Segons la regidora socialista, s'ha demostrat que el text estava ben plantejat i li va recordar que les modificacions no es podran iniciar abans de cinc anys excepte que Urbanisme ho autoritzi expressament. “El seu projecte de dos anys ha fracassat” va concloure.

Núria López, absent per la seva recent maternitat, va aprofitar el Twitter per carregar contra un alcalde a qui va qualificar “d'irresponsable”. “Fa vergonya comprovar que CiU ha fer perdre 20 mesos al poble i fa basarda veure com l'alcalde no és capaç de fer la seva pròpia gestió d'urbanisme” va piular.