Sant Pol torna a lluir el timpà

Recta final de les obres de restauració de l'església de Sant Pol de Sant Joan que han suposat la col·locació d'una rèplica del timpà de la portalada retirat el 2008

Redacció
20 de desembre del 2012
Timpà de Sant Pol
Timpà de Sant Pol
Les obres de restauració de l'església de Sant Pol de Sant Joan de les Abadesses estan a la recta final. Aquest dimecres es va realitzar una de les tasques més simbòliques (i complicades), la col·locació de la rèplica del timpà de la portalada retirat el 2008. L'original, després d'una restauració, es pot visitar al Museu del Monestir

L'actuació, impulsada per la Junta del Monestir i el Bisbat de Vic, globalment ha tingut un cost de 75.000 euros i formen part del programa Romànic Obert, finançat per l'obra social de la Caixa. Entre altres millores, s’ha assegurat amb perns metàl·lics una esquerda que presentava la portalada, possiblement a causa del terratrèmol del segle XV –que provoca que només es conservi la part anterior i posterior de l'església-; s’han netejat algunes de les pedres que presentaven una capa negra per la humitat i la contaminació, amb eines mecàniques i làser; s’ha retirat el ciment que s’havia utilitzat a les juntes en la primera restauració, ja que perjudica la pedra, i s’ha reemplaçat per morters tradicionals de calç i sorra semblants als que s’empraven en la construcció original; per últim, s’han restaurat les portes, les columnes i els capitells de la portalada, on s’ha consolidat la pedra i s’han fixat les restes de policromia que encara conservava l’estructura.

Les tasques de restauració dirigides pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya les ha dut a terme l'empresa Logia Artis, de Judit Birosta i Patrícia Armat, que han realitzat una autèntica tasca de “formiguetes” per tal que l'església recuperi la seva esplendor. Tanmateix, l'acció més visible –es va realitzar aquest dimecres- va ser la instal·lació de la rèplica d'un timpà format per una imatge central de Crist acompanyada per Sant Pere, Sant Pau i uns àngels.

Després de Sant Pol de Sant Joan, el programa Romànic Obert se centra en l'església de Santa Cecília de Molló on ja han començat les tasques de restauració.