Miquel Rovira: «Hi ha alcaldes que no es creuen la comarca»

L'aprovació dels pressupostos fa aflorar el pessimisme sobre el futur del Ripollès i les seves institucions. Convocaran una cimera per definir els serveis que s'han d'intentar mantenir

Arnau Urgell
14 de desembre del 2012
Miquel Rovira.
Miquel Rovira. | Adrià Costa
Miquel Rovira, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

L'aprovació dels pressupostos del Consell Comarcal no només va mostrar la distància entre govern i oposició sinó un gran pessimisme sobre el futur del Ripollès i les seves institucions. La crisi sembla que ha agreujat la tradicional manca d'unitat comarcal i, fins i tot, es planteja una cimera política per decidir quins serveis s'han d'intentar mantenir.

Els comptes del Consell han caigut enguany un 11% respecte l'any passat. De fet, del pressupost del 2010 (10,6 milions) als de 2013 (7,5), la disminució ha estat de quasi un 30%. Per l'equip de govern de CiU la disminució dels ingressos de la resta d'administracions –el Consell Comarcal en depèn totalment- no permet cap alternativa que no sigui retallar despeses. El PSC i ERC, per la seva banda, es van mostrar molt crítics per considerar que molts serveis comarcals queden “en perill de mort”. L'Escola de Música va centrar el debat tot just dues setmanes després que s'acordés traspassar a la Diputació el servei d'assistència i intervenció als municipis petits.

La topada pels pressupostos va fer aflorar la preocupació pel futur de la comarca. Enric Pérez, portaveu del PSC, va assegurar que els ajuntaments començaven a donar l'esquena al Consell. La republicana Carme Freixa, de fet, va anar més enllà i va assegurar que “l'equip de govern està ajudant a la desconfiança dels municipis amb el Consell”. Miquel Rovira, com a president, malgrat lamentar les intervencions de l'oposició sí que va admetre que “hi ha alcaldes que no es creuen la comarca”.

Davant d'aquesta situació s'ha plantejat la possibilitat de convocar una cimera. Xavier Cima, vicepresident del Consell i responsable d'Hisenda, va proposar una trobada política per decidir quins serveis s'han de mantenir i com fer-ho. De fet, anteriorment l'alcalde de Molló, Josep Coma, segons va revelar Miquel Rovira, ja havia plantejat una “jornada de replanteig comarcal”. Això sí, el mateix president no va amagar un cert escepticisme perquè iniciatives similars “han quedat en un calaix i no se n'ha parlat més”. Si s'acaba convocant, es farà després de les festes nadalenques.

El futur de Ripollès Desenvolupament

Un dels elements que, de ben segur, estaran en el centre del debat serà el Consorci Ripollès Desenvolupament. Carme Freixa, que en l'etapa anterior n'havia estat vicepresidenta executiva, va assegurar que calia augmentar-ne l'aportació –el 2013 es mantindrà la d'enguany-. “No podem deixar morir un instrument que altres comarques s'han d'inventar” i va recordar que tira els endavant programes d'inserció laboral del SOC que els ajuntaments no poden assumir.

La referència funerària no va agradar gens a Xavier Cima que va assegurar que “estan lluitant cada dia per poder pagar les nòmines” mentre que Miquel Rovira va mostrar-se “dolgut” per les paraules de Freixa. Cal recordar que a l'estiu va transcendir la decisió de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon d'abandonar Ripollès Desenvolupament.

Dimissions al CEINR

Lluny de la polèmica política, una altre consorci comarcal viu canvis aquestes setmanes. Una incompatibilitat laboral va suposar la renúncia d'Esteve Pous com a gerent del Consorci d'Espais d'Interès Naturals del Ripollès (CEINR). El desacord de la gestió del cas per part del president, Marc Prat, va acabar provocant també la dimissió de la vicepresidenta Carme Freixa. Prat, que ha preferit no valorar les renúncies, ha explicat que en els propers dies s'haurà de nomenar els substituts pels dos càrrecs.

Més enllà d'aquest cas –Freixa ha recordat que mai s'ha polititzat el consorci i ara tampoc volen que passi- la situació no és fàcil. En aquest sentit l'alcaldessa de Vallfogona assegura que “el futur és molt complicat si no hi ha una aposta per les administracions superiors”. Marc Prat, per la seva banda, admet que “no poden ser aliens a la situació de país” però que en cap cas es pateix per la continuïtat. “En el pitjor de les situacions es tracta de reajustar l'estructura, en cap cas de dissoldre'l” assegura el president del CEINR i alcalde de Ribes.