La volta al món amb pessebres

El Monestir de Camprodon acull una exposició de més de 200 pessebres d'arreu del món

Redacció
10 de desembre del 2012
El Monestir de Camprodon acull una exposició de pessebres d'arreu del món.
El Monestir de Camprodon acull una exposició de pessebres d'arreu del món. | Marcel Urgell
El Monestir de Camprodon acull una exposició de pessebres d'arreu del món. Foto: Marcel Urgell

Des del 6 de desembre fins a l'1 de gener el Monestir de Sant Pere de Camprodon acull la primera Mostra Internacional de Pessebres. L'exposició inclou unes 200 peces de la col·lecció de més de 1.000 pessebres que Joan Martí Salavedra ha col·leccionat al llarg de la seva vida.

La mostra de Camprodon té pessebres de països com Alemanya, França, Angola, Kènia, Mèxic, Colòmbia, Xile, Vietnam, la Xina, Israel, Tailàndia i Filipines, entre altres. Els va recopil·lar Salavedra gràcies als viatges per feina que realitzava arreu del món i en cada país que visitava n'adquiria un. En algunes ocasions, a més, li feien expressament.

La vistositat de l'exposició recau en la varietat de materials utilitzats per la fabricació de les peces: des de la terrissa, ceràmica o fusta tallada a mà, plata o or, fins als més sofisticats i estranys fets de fulla de panotxa, llana, fulles d'arbres, molla de pa, pedra de sabó, roques, pedres semiprecioses, cera, closca de nou, carbassa o sal (com el pessebre fet amb sal de Cardona). La composició també és molt variada: des dels pessebres que presenten les tres figures bàsiques: Maria, Josep i Jesús passant per les que incorporen l'àngel, els Reis i el bou i la mula (tant discutits ara pel Papa) fins als que tenen 30 o 40 figures.

Pessebres d'arreu del món a Camprodon. Foto: Marcel Urgell