Els números del Parlament de la desena legislatura

La cambra s’ha renovat el 43 per cent; les diputades representen el 40 per cent de la cambra i els més joves són els de la CUP

Nació Digital
07 de desembre del 2012
El Parlament ha acordat celebrar un referèndum d'autodeterminació
El Parlament ha acordat celebrar un referèndum d'autodeterminació | Jordi Borràs
Una sessió del Parlament de la passada legislatura. Foto: Jordi Borràs

Pitàgores assegurava que "els nombres són el principi de totes les coses". Si fem cas d'aquesta divisa el Parlament de la X legislatura, sorgit de les eleccions del 25 de novembre, és una cambra jove amb una mitjana d'edat de 45 anys, amb una forta presència femenina i amb set grup parlamentaris. No sabem si serà un bon principi, però els números com a veritats matemàtiques no són simples ni complicats per si mateixos, només són veritats.

58 diputats nous

La cambra s’ha renovat el 43 per cent, amb 58 nous diputats respecte a la sessió constitutiva de la legislatura anterior. Entre els nous diputats hi ha els nous líders d’ERC, Oriol Junqueras, del PSC, Pere Navarro, i els tres diputats de la CUP, encapçalats per David Fernàndez. Els caps de files de les altres formacions amb representació parlamentària ja han format part de la cambra altres legislatures: Artur Mas (CiU), des de la V; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), la VI, VII i IX; Joan Herrera (ICV-EUiA), la IX, i Albert Rivera (C’s), des de la VIII.

Per grups, ERC és el que més diputats nous incorpora, 17 dels 21, el 80,9 per cent, seguit de C’s, que es renova el 66,6 per cent, amb 6 nous diputats; ICV-EUiA, amb 7, el 54 per cent; el PSC, amb 9, el 45 per cent; el PPC, amb 5, el 26,3 per cent, i CiU, amb 11, el 22 per cent. L’entrada de la CUP implica que els seus tres diputats s’estrenin a la cambra.

En aquesta ocasió no hi ha cap diputat del Ripollès que s'hagi presentat per Girona. Tanmateix, Irene Rigau -empadronada a Ribes- i David Fernàndez, que viu entre Barcelona i Ripoll, són els representnats de la comarca a l'inici de la desena legislatura.

El 40 per cent de dones, ICV el més paritari

La X legislatura comença amb 54 diputades: 21 de CiU, 8 d’ERC, 8 del PSC, 7 del PPC, 6 d’ICV-EUiA, 3 de C’s i 1 de la CUP. Aquesta xifra significa el 40 per cent de la cambra, percentatge que precisament fixa la llei d’igualtat del 2007.

Per grups parlamentaris, el més paritari és el d’ICV-EUiA, amb el 46,1 per cent de dones, seguit de CiU, amb el 42 per cent; el PSC, amb el 40; ERC, amb el 38; el PPC, amb el 36,8, i C’s i la CUP amb el 33,3.

45 anys, la mitjana d'edat

Pel que fa a les edats dels diputats, la mitjana se situa en els quaranta-cinc anys, dos menys que a la passada legislatura. CiU és el grup amb la mitjana d’edat més alta, de 48 anys, seguit del PSC, amb 46,6; ICV-EUiA, amb 44,6; C’s, amb 44,3; el PPC, amb 42,9; ERC, amb 40,6, i la CUP, amb 34,3.