Els Mossos imputen als sis detinguts divuit robatoris a la Vall de Camprodon

Els tres últims, diumenge a la matinada a Setcases, van permetre detenir l'organització després d'un gran operatiu on hi van participar 30 agents i un helicòpter

Redacció
03 de desembre del 2012
Els Mossos practicant una de les sis detencions
Els Mossos practicant una de les sis detencions | Mossos d\'Esquadra
Els Mossos practicant una de les sis detencions Foto: Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra imputen un total de 18 robatoris amb força a la Vall de Camprodon a les sis persones detingudes aquest diumenge entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. D'aquesta manera, s'acaba a priori unes ràtzies iniciades fa un mes i mig i que han afectat vuit estancs, quatre bars i restaurants, quatre domicilis (segones residències) i dos vehicles entre Camprodon, Llanars, Sant Pau de Segúries, Vilallonga i Setcases.

Un seguiment intens

La gran quantitat de robatoris -cada vegada més freqüents- van provocar que els Mossos d'Esquadra realitzessin un ampli dispositiu per tal d'atrapar els lladres. Tanmateix, no tenien cap prova (més enllà d'imatges de dos cotxes a tocar d'on es produïen els delictes) i calia enxampar-los in fraganti , segons ha explicat Joan Aloy, cap de l'àrea bàsica del Ripollès.

De fet, en diverses ocasions havien detectat els sospitosos intentant entrar a la comarca i els havien fet girar cua (tots els detinguts són veïns de Barcelona). Aquest dissabte a la nit però, els van deixar passar i van iniciar-se el seguiment. Després de perdre'ls la vista a l'entrada de Camprodon, van muntar un operatiu per tal d'atrapar-los a la sortida. Finalment, i després d'una autèntica persecució de pel·lícula van poder detenir-los acusats de 18 robatoris amb força i, possibilement, de pertinença a banda criminal. Aloy ha agraït la dedicació de tota l'ABP del Ripollès ja que ha calgut doblar torns per aconseguir tancar el cas.

Els tres darrers robatoris

La matinada de diumenge es van produir els darrers robatoris en tres restaurants de Setcases. Els Mossos van esperar els sospitosos al giratori dels túnels de Collabós. Tanmateix, abans d'arribar-hi van detectar la presència policial i van abandonar el vehicle abandonant el vehicle (una televisió de 50 polzades, licors i uns 400 euros).

Tres dels lladres van saltar per un marge de trenta metres per fugir cap al riu. Cap a les vuit del matí els Mossos van poder detenir un dels sospitosos a la N-260 mentre el segon va ser localitzat a quarts d'onze en un mas en restauració de Sant Joan. En aquest cas va poder ser localitzat gràcies a l'helicòpter que va donar suport aeri a la trentena d'agents desplegats. Al llarg del dia, va continuar la recerca dels altres dos tant en controls a la carretera com per les zones boscoses i masies entre Sant Joan i Sant Pau.

Cap a les onze de la nit un veí de Sant Joan va alertar de la presència de dos individus sospitosos a la zona de l'estació. Els agents policials els van localitzar i, malgrat fugir corrents, els van poder detenir al cap de poca estona: un al mateix barri de l'Estació i l'altre al centre. Posteriorment, es va localitzar un vehicle sospitós (que els lladres havien utilitzat en alguns dels robatoris anteriors) a Sant Joan que possiblement havia acudit a la recerca dels dos fugitius. En ser aturat va marxar en direcció Ripoll però els dos ocupants van ser detinguts per dos agents de la Policia Local.

Els detinguts, que tenen antecedents per fets similars, són Luis Florin S, de 23 anys; Auras Stanel H, de 43 anys; Titu O, de 37 anys; Arghir V, de 38 anys; Constantin D, de 39 anys i Florina Cristina I, de 21 anys.

Coneixedors de la zona

Joan Aloy, cap de la comissaria dels Mossos de Ripoll, ha admès que era estrany que un grup provinent de Barcelona centrés la seva activitat delictiva en una àrea tant concentrada i tant allunyada. A més, la Vall de Camprodon té un dels índexs més baixos de delinqüència precisament per la dificultat d'escapar en cas d'operatius policials.

Això sí, els membres del grup es coneixien bé el territori. No només tenien clar els establiments on podien robar sinó que tenien vies de fugida alternatives. En aquest sentit en algunes de les ocasions van marxar per les pistes forestals de la vall del Bac i de serra Cavallera. A més, controlaven de manera precisa les rondes policials per evitar ser enxampats.

Joan Aloy al costat del material comisat. Foto: Arnau Urgell