El Gran Recapte d'Aliments omple el graner dos mesos

Només en tres supermercats de Ripoll es van recollir 3.525 quilos. Al conjunt de la comarca es van sumar a la iniciativa solidària divuit establiments

Redacció
03 de desembre del 2012
Gran Recapte d'Aliments.
Gran Recapte d'Aliments. | Laia Deler
Els voluntaris són una peça clau en el Gran Recapte d'Aliments. Foto: Laia Deler

El Gran Recapte d'Aliments, que per quarta vegada s'ha organitzat al conjunt del país, ha tornat a complir les expectatives. Només a Ripoll -i concretament en tres dels quatre supermercats participants- es van recollir un total de 3.525 kg, una quantitat que omplirà el graner del Centre de Distribució d'Aliments per almenys dos mesos.

La crisi s'agreuja i els efectes sobre les famílies no paren de créixer. Només al Ripollès, per exemple, ja hi ha un total de 634 persones que necessiten regularment aliments i 225 famílies al conjunt de la comarca. Per respondre a aquesta situació d'emergència aquest divendres i dissabte es va organitzar  el Gran Recapte. Al conjunt de la comarca hi van participar uns 18 establiments, tant supermercats com comerços més petits de Ripoll, Campdevànol, Sant Joan, Ribes de Freser  i Planoles (Camprodon ho deixa per la Puríssima quan l'afluència de visitants és major).

Cada centre de distribució s'ha organitzat la seva recollida. En el cas de Ripoll, hi van participar una setantena de voluntaris de la Creu Roja, Càrites, Protecció Civil, la Fundació MAP així com d'agrupació local de PSC, alumnes de la Vedruna i persones a títol individual. La recollida es va centrar en els dos supermercats Caprabo i el Condis i en global es va recollir 3,5 tones. La quantitat hauria igualat, o fins i tot superat, les quatre tones del 2011 si el Lidl -que també participava al Gran Recapte- no hagués centralitzat la seva recollida amb la Fundació del Banc dels Aliments de Barcelona (el menjar, en aquest cas, no es va quedar a Ripoll).

Sílvia Gallart, coordinadora de la Creu Roja de Ripoll, valora molt positivament la resposta tot i que lamenta no poder igualar la quantitat recollida l'any passat. En un context normal els aliments servirien "entre dos mesos i mig i tres mesos". Tanmateix, l'increment constant de la demanda provoca que, a la pràctica, la recollida extraordinària asseguri les reserves per només dos mesos. En aquest sentit, Sílvia Gallart explica que continuaran fent campanyes per tal que el graner no quedi buit. Ara començaran per la Vedruna una iniciativa que, de manera rotatòria, els farà passar per totes les escoles de la vila.

Al conjunt del país en dos dies s'han recollit un total de 1.700 tones, tres-centes més que l'objectiu marcat. Per altra banda, la donació d'aliments es pot continuar fent de manera virtual a través del web del Banc dels Aliments.

Una vintena d'establiments van participar al Gran Recapte d'Aliments. Foto: Laia Deler