El Ripollès vol poder decidir

Els partits que reclamen una consulta d'autodeterminació aquesta legislatura sumen quasi el 80% dels vots i augmenten 2.400 sufragis. Els detractors al dret a decidir no passen del 9%

Arnau Urgell
27 de novembre del 2012
Més de 300 persones han participat a la marxa de torxes.
Més de 300 persones han participat a la marxa de torxes. | Òmnium Ripollès
El suport a la independència arriba al 74% al Ripollès, segons les dades del 25N. Foto: Òmnium Ripollès

Els resultats de les eleccions d'aquest diumenge poden tenir moltes lectures. Un dels elements a destacar és el gran suport que van tenir al Ripollès aquells partits que reclamen una consulta d'autodeterminació la propera legislatura. Concretament, van sumar quasi un 80% i van augmentar 2.400 sufragis respecte el 2010. En canvi, els partits contraris al dret a decidir en qualsevol circumstància no van passar del 9%.

La participació es va situar al 75%, fet que no deixa dubte de la mobilització ciutadana. Fins a cinc partits (CiU, ERC, ICV, CUP i SI) reclamaven que, en qualsevol escenari, els ciutadans puguin expressar-se en una consulta o referèndum en els propers quatre anys. Tots plegats van sumar un total de 12.554 vots que suposen el 79,4% dels sufragis. Aquests mateixos partits –canviant la CUP per Reagrupament- van aconseguir fa dos anys el 71,9% però amb molts menys vots (9.841). L'increment de la participació, per tant, ha fet augmentar el suport al dret a decidir.

A l'altra banda, els partits que són totalment contraris al fet que Catalunya tingui dret a l'autodeterminació (PP, C's i PxC) també han augmentat però ho han fet molt lleument. En aquest sentit han passat de 1.198 vots (8,8%) el 2010 a 1.397 vots (9,0%). El PSC, que se situa en un terme mig assumint la consulta però només en el marc de la legalitat espanyola, ha retrocedit dels 1.842 vots (13,5%) a 1.268 (8,2%).

Quasi un 75% per la independència

L'altre element a tenir en compte és el suport absolutament majoritari que han rebut aquells partits que assumien la independència (o l'estat propi, en la denominació de CiU) en el seu programa. En aquest sentit la suma de la federació nacionalista, ERC, la CUP i SI ha aconseguit un total d'11.457 vots, que representen el 74,2%. Ara fa dos anys, els partits que apostaven per la secessió –ERC, SI i Reagrupament- no van passar dels 2.297 vots (16,8%).

Respecte les consultes sobiranistes no oficials la xifra és pràcticament el doble. Aleshores, en quatre onades un total de 6.253 persones van apostar pel "sí" al Ripollès.