Un tercer lloc molt disputat

CiU va superar el 50% de vots en 16 dels 19 municipis; ERC la segona posició en tots i el PSC només va ser tercer en els 4 pobles més grans mentre el PP ho va ser en 8 i la CUP en 4

Arnau Urgell
27 de novembre del 2012
Eleccions a Ripoll
Eleccions a Ripoll | Adrià Costa
Un elector escollint la papareta Foto: Adrià Costa

L'anàlisi detallat dels resultats electorals permet segones lectures interessants i dades curioses. CiU, malgrat la davallada a nivell nacional, va aconseguir la victòria amb més del 50% de vots en 16 dels 19 municipis (un més que el 2010). No ho va aconseguir a Campdevànol (43%), Ripoll (46,7%) –on va baixar quatre punts- i Planoles (48,71%) però sí que va fer-ho a Camprodon i Sant Joan. A més, en dues poblacions va superar el 70% dels vots (Campelles i Setcases).

ERC, per la seva banda, no només va aconseguir l'objectiu de ser segona força al conjunt de la comarca sinó que ho va fer als 19 municipis. A més, en nou va superar el 20% dels vots i en el cas de Vallfogona, on l'alcaldessa formava part de les llistes, van fer el rècord arribant al 34% dels sufragis. Fa dos anys van ser segons a set poblacions i fa sis a tretze.

La patacada del PSC, que va tenir els pitjors resultats de la història, li va suposar una tercera posició global amb un 8% de vots. La medalla de bronze però només la van aconseguir a les quatre poblacions més grans –Ripoll, Sant Joan, Campdevànol i Camprodon- i només a la capital van superar la barrera del 10%. Fa dos anys van ser segons en nou poblacions.

La davallada del PSC ha beneficiat un PP que ha aconseguit ser tercer en vuit poblacions (fa dos anys però van ser segons a Vilallonga). La resta de medalles de bronze se les reparteixen la CUP (a quatre poblacions), ICV (a dues poblacions) i Solidaritat (a un municipi). El 2010 SI va ser segon a Campelles i Reagrupament a Toses.

CiU no va aconseguir el 50% de vots a: Campdevànol, Planoles i Ripoll
CiU va superar el 70% de vots a: Campelles i Setcases
ERC va superar el 25% de vots a: Vallfogona, Planoles i Pardines
El PSC va ser tercera força a: Ripoll, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon
El PSC va superar el 10% a: Ripoll
El PP va ser tercera força a: Gombrèn, Sant Pau de Segúries, Ogassa, Setcases, Molló, Ribes de Freser, Llanars i Vilallonga de Ter
La CUP va ser tercera força a: Les Llosses, Vallfogona Campelles i Toses
ICV va ser tercera força a: Planoles i Queralbs
SI va ser tercera força a: Pardines
C's va ser quarta força a: Molló

El PSC no va aconseguir cap vot a : Campelles
La CUP no va aconseguir cap vot a: Setcases (un dels quatre únics de Girona)
Escons en Blanc (2 vots) van superar el PSC (1 vot) a: Toses i Molló
El PACMA va multiplicar per cinc la UPyD de Rosa Díez: 68 a 16 vots
El partit menys votat va ser la Unión Comunista de España: 6 vots