La participació creix més de vuit punts en una jornada històrica

Redacció
25 de novembre del 2012
Una nena diposita el vot del seu pare en un col·legi electoral de Ripoll.
Una nena diposita el vot del seu pare en un col·legi electoral de Ripoll. | Adrià Costa
Una nena diposita el vot del seu pare en un col·legi electoral de Ripoll. Foto: Adrià Costa

La sensació de jornada electoral històrica s'està notant en la participació. Al Ripollès, a les sis de la tarda, ja han votat el 62,8% dels electors, quasi vuit punts més que el 2010 quan la xifra es va quedar en un 54,3%. Al conjunt de Catalunya l'increment ha estat similar passant del 48,4% al 56,2%.

Per municipis la participació s'ha situat en d'un 60,0% a Ripoll, en un 66,7% a Sant Joan de les Abadesses i en un 62,8% a Campdevànol mentre que a Camprodon ha estat del 64,0% i a Ribes del 65,3%.

Per comarques, el Ripollès se situa com la quarta amb major participació només per darrera del  Pla de l'Estany, la Garrotxa i Osona.

Una jornada històrica

Ha arribat el dia. Després de l'anacrònic dia de reflexió toca votar. No són uns eleccions més sinó que tots els partits, d'esquerra a dreta i des de l'independentisme a l'unionisme tenen clar que són les més importants de la història. La campanya, en general, ha estat intensa amb un tema clau: la possibilitat que la propera legislatura es convoqui una consulta d'autodeterminació. Tot plegat, a més, amb una crisi que no deixa de fer estralls i amb una vaga general en plena campanya.

Els col·legis electorals al Ripollès i al conjunt de Catalunya han obert a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre. Ho han fet sense cap incidència als 19 municipis del Ripollès. Per exercir el dret a vot caldrà tenir a mà el DNI, el passaport o el permís de conduir. Per a més informació, es pot trucar al 012 o consultar el web que la Generalitat ha activat amb motiu de les eleccions.

Moltes incògnites

Lesúltimes enquestes publicades situen CiU lluny de la majoria absoluta en un escenari amb moltes incògnites. Malgrat que alguns dels sondejos apunten que la federació nacionalista es podria mantenir o pujar fins als 65 diputats, en altres li indiquen un retrocés de dos escons. En canvi, disparitat total sobre qui serà la segona força ja que cada sondeig ho atribueix a un partit: PSC, ERC o el PP. Destacar que la majoria d'enquestes donen possibilitats a la CUP per entrar al Parlament i deixen fora SI i PxC.

Els sondejos no asseguren cap diputat ripollès i el que més s'hi acosta és Xavier Cima, número 11 de CiU. També cal recordar que Carme Freixa ocupa el quart lloc per ERC i Núria López el cinquè pel PSC. Els altres candidats comarcals són Pau Romero (PP), Eva Rosell (ICV) i Mariona Baraldés (CUP).

Campanya a mig gas

Al Ripollès, com és habitual, la campanya s'ha viscut a mig gas i amb un ull pendent de Barcelona i Girona. En aquest sentit cap dels “presidenciables” han fet acte de presència i les figures més destacades han estat Felip Puig i Alberto Ruiz Gallardón. Això sí, els principals caps de llista per Girona: Santi Vila (CiU), Juli Fernàndez (PSC), Roger Torrent (ERC), Enric Millo (PP), Marc Vidal (ICV), Toni Strubell (SI) i Lluc Salellas han participat en actes o contactes amb agents del territori. També cal destacar que CiU, el partit que ha tingut una agenda més intensa, ha acabat la seva campanya gironina amb una roda de premsa de tota la candidatura davant del Monestir.

Eleccions a Ripoll. Foto: Adrià Costa