El Bisbat de Vic augmenta els ingressos i conté les despeses

Els comptes del 2011 tenen un saldo negatiu de 134.000 euros, cinc punts menys que el 2010

Redacció
15 de novembre del 2012
La nova web permet parlar amb en David Compte, rector de Sant Joan (dreta).
La nova web permet parlar amb en David Compte, rector de Sant Joan (dreta). | ElRipollès.info
Romà Casanova i David Compte, bisbe i vicari general del Bisbat de Vic. Foto: ElRipollès.info

Els comptes del Bisbat de Vic corresponents a l’any 2011 han suposat una important reducció del dèficit en relació a l’exercici anterior. El 2010,els números es van tancar amb un saldo negatiu de 708.790 euros, en canvi, el 2011, el resultat negatiu s’ha reduït a 134.322 euros, més de 5 punts, gràcies a les aportacions dels fidels i a la contenció de la despesa, segons ha explicat l'ecònom del Bisbat, Joan Carles Carles.

Així, el moviment econòmic global del 2011 presenta uns ingressos d’11,699 milions d’euros d’ingressos. Pel que fa a les despeses han estat d’11,834 milions euros.

El capítol d’ingressos, respecte la xifra de l’any 2010, suposa un increment del 9,5%. D’aquesta dada, l’aportació dels fidels representa un 57%, les rendes del patrimoni un 17%, les aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola (creueta) un 17% i les subvencions un 8%. Aquesta distribució d’ingressos està en línea amb la de l’any anterior.

Gràcies a aquests ingressos s’han pogut pagar  les assignacions que reben els 147 sacerdots i diaques, així com als salaris del personal seglar col·laborador, tots al servei de parròquies, moviments i serveis diocesans, i que representen el 24% de les despeses. També s’ha pogut fer front al funcionament de més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits: d’ajuda als més desvalguts, formació de joves i seminaristes, conservació i difusió del patrimoni cultural, i que representen més d’un 12% de les despeses. S’han pogut dur a terme les obres de rehabilitació i conservació de temples i equipaments parroquials, que suposen un 19% de totes les despeses. Finalment, s’ha pogut  intervenir en els convenis per a la restauració de grans esglésies, com la Seu de Manresa i el Monestir de  Santa Maria de Ripoll, la Catedral i les esglésies del Conveni del Romànic Obert de La Caixa. La resta de despeses de funcionament representen el 34% del total. El total de despeses s’ha incrementat un 4% respecte l’any anterior.

Cal fer esment a les importants quantitats destinades a necessitats específiques (col·lectes que es fan a les parròquies i que es destinen a entitats d’església), com Càritas amb 1,4 milions d’euros, Mans Unides 181 mil euros i Missions 133 mil euros.

Per a l’exercici 2012, la previsió no és bona. “En la situació de crisis que ens envolta es fa difícil mantenir el nivell de les col·lectes i també estem patint  l’endarreriment en els pagaments del compromisos de subvencions de les administracions públiques, fet que està provocant unes importants dificultats de tresoreria. Per tant, en l’àmbit diocesà, caldrà continuar aplicant criteris d’austeritat en les despeses per tal d’intentar equilibrar el pressupost i no caure en l’endeutament per tal de cobrir els dèficits diocesans”, explica el Bisbat de Vic en una nota.

Aquest proper cap de setmana, es du a terme a les diòcesis catalanes la Jornada de Germanor o Dia de l’Església Diocesana. És l’única ocasió de l’any en la que es fa una col·lecta per a les necessitats de cada diòcesi. El lema d’aquest any és: “L’Església contribueix a crear una societat millor”.