La vaga es fa notar al Ripollès però amb menor incidència que fa vuit mesos

El ball de xifres, entre el 70% dels sindicats i el 8% de la patronal, contrasta amb el de la vaga general de fa vuit mesos (80% contra un 30%)

Arnau Urgell
15 de novembre del 2012
La vaga general s'ha fet notar al Ripollès.
La vaga general s'ha fet notar al Ripollès. | Arnau Urgell
La vaga general s'ha fet notar al Ripollès. Foto: Arnau Urgell

La vaga general s'ha notat al Ripollès. A l'habitual ball de xifres entre sindicats i patronal en aquesta ocasió hi ha una conclusió clara: el seguiment ha estat menor al del 29 de març . Aleshores CCOO i UGT parlaven d'un 80% de vaguistes a les grans empreses mentre avui ho han rebaixat al 70%. En el cas de la UIER s'ha passat d'un 30% a només un 8% .

Menys seguiment de l'esperat a la indústria

La vaga general ha tingut un seguiment desigual a la indústria, el sector que acostuma a registrar una major incidència. En aquest sentit, mentre grans empreses com Comforsa i Casals de Sant Joan han aturat la producció, en altres com Max Plastic de Ribes i Fibran de Sant Joan part dels torns no han secundat l'aturada.

A Soler i Palau, per la seva banda, a primera hora del matí un piquet informava als treballadors de la jornada de vaga i sembla que el seguiment se situa a l'entorn del 50% (de fet el pàrquing estava força ple). A Comforsa, el fet que el comitè ja s'hagués posicionat a favor de l'aturada –i que confiessin que seria secundada pel 100% de la plantilla- va provocar que ni es fes l'habitual piquet a l'entrada del primer torn, segons va informar CCOO.

Per altra banda, segons informacions recollides per aquest diari, Aigua de Ribes ha aturat la producció (una part de la plantilla ha fet vaga i l'altre, tasques de manteniment) mentre que Matrix de Ripoll no ha hagut d'agrupar algun dels tres torns per manca de personal. En polígons com el de la Casanova de Baix es notava molt la reducció d'activitat mentre en altres com els Pintors la normalitat era la predominant i, per exemple, destacava les pràctiques d'autoescola amb camions.

El comerç i la restauració de Ripoll ha baixat les persianes de manera significativa però no massiva. En aquest sentit la UBR ha reconegut un 40% de seguiment mentre a Campdevànol, segons la UIER, s'ha situat en 30% (en anteriors convocatòries havia estat pràctivament total). Per altra banda, en admistracions com el Consell Comarcal o el Consorci de Benestar del Ripollès el seguiment s'ha situat en el 10 i el 15%, respectivament.

El pàrguing d'una de les factories de Comforsa pràcticament buit. Foto: Arnau Urgell