La manifestació de Ripoll reuneix 350 persones i aplega indignacions diverses

Les pancartes i banderes dels sindicats comparteixen espai amb els col·lectius anti-retallades

Arnau Urgell
14 de novembre del 2012
Caplaçalera de la manifestació de la vaga general a Ripoll.
Caplaçalera de la manifestació de la vaga general a Ripoll. | Arnau Urgell
Capçalera de la manifestació de la vaga general a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

De nou, una manifestació ha estat el punt àlgid de la vaga general a Ripoll. I tal com va passar fa vuit mesos, l'assistència a la marxa convocada pels sindicats ha estat notable, amb més de 350 persones. En aquesta ocasió, a més, ha destacat que les pancartes i banderes de CCOO i UGT s'han vist complementades per reivindicacions més sectorials, com la lluita contra les retallades en educació o del col·lectiu de treballadors de la Fundació Guifré.

La marxa ha començat puntualment a les 11 del matí a davant de l'Ajuntament de Ripoll. La pancarta era tant clara com simple: “14N. Vaga general” i la duien els líders dels sindicats majoritaris. Just al darrera, una bona mostra del que es coneix com la “marea groga”, el col·lectiu que des de fa mesos denuncia l'afectació de les polítiques d'austeritat a l'educació pública. Entre aquest sector destacaven cartells amb lemes com “Més pa, menys circ” o el ja habitual de les mobilitzacions dels darrers anys “No és una crisi, és una estafa”. Tot plegat amanit amb una banda sonora que ha passat per Ska-P, Lluís Llach, Raimon i Soziedad Alkoholika, entre altres.

Entre els manifestants ha destacat el grup de treballadors de la Fundació Guifré de Ripoll amb una pancarta en la qual afirmaven “Si ens retallen el present, no hi ha futur!”. I afegien que s'afegien a la vaga per “Dir no a un govern de lladres”. La marxa la tancaven, tal i com va passar a la vaga del 29M, el col·lectiu d'indignats del Ripollès amb el lema “Qui sembra odi, recull la ràbia”. També han desplegat una gran pancarta a la passera de la Lira qualificant la reforma laboral de “terrorisme patronal” acompanyada d'un gran símbol anarquista.

La manifestació, custodiada en tot moment per un discret desplegament policial, ha transcorregut sense cap tipus d'incident i amb molta tranquil·litat. Els xiulets, això sí, han sonat més fort al pas per la seu de la patronal ripollesa, al pont de Macià Bonaplata.

Tant Antoni Sànchez com Núria Bonshoms, secretaris generals comarcals de CCOO i UGT, respectivament, han celebrat l'èxit de convocatòria tot i admetre que el seguiment a les empreses ha estat relativament menor del de fa vuit mesos. A més, han afirmat que caldrà continuar les mobilitzacions per no “quedar-se sense cap dret”.

La manifestació de la vaga general al pas per la plaça Gran. Foto: Arnau Urgell