Una manifestació, punt àlgid de la vaga general al Ripollès

Els sindicats admeten que és una “incògnita” el seguiment a la comarca de l'aturada d'aquest dimecres que arriba en plena campanya electoral

Arnau Urgell
13 de novembre del 2012
Capçalera de la manifestació contra la reforma laboral a Ripoll.
Capçalera de la manifestació contra la reforma laboral a Ripoll. | Arnau Urgell
Els sindicats es tornaran a manifestar a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Vuit mesos després de la darrera arriba una nova vaga general. Tots els sindicats han convocat per aquest dimecres una aturada contra la política econòmica del govern espanyol, les retallades i per denunciar el que consideren un fracàs de les dues reformes laborals aprovades els darrers anys. Ho fan amb el lema "Que no ens prenguin el futur. Hi ha culpables i tenim solucions".

Al Ripollès el punt àlgid de la vaga es viurà a les 11 del matí amb una manifestació que començarà a davant de l'Ajuntament de Ripoll. En l'aturada del 29 de març la capacitat de convocatòria dels sindicats va ser molt notable amb vora 400 persones. Abans però, es preveuen piquets que tant CCOO com UGT han explicat que seran exclusivament informatius. De fet, les darreres vagues a la comarca no han comportat cap tipus d'incident remarcable.

Com sempre les expectatives de seguiment difereixen entre les grans empreses, on acostuma a ser massiu, i la resta. Això sí, el secretari general de CCOO al Ripollès, Antoni Sànchez, admet que en general és una “incògnita” perquè considera que els darrers anys els sindicats pateixen un “boicot” per part dels grans mitjans de comunicació.

El líder del sindicat considera que l'aturada ha tingut molt poca cobertura, sobretot per caure en plena campanya electoral, però recorda que la jornada de lluita a nivell europeu es va convocar abans de les eleccions. Núria Bonshoms, secretària general de la UGT al Ripollès, també admet que malgrat que el rebuig a les mesures econòmiques és molt ampli tant les pressions com la mateixa crisi poden frenar a molts treballadors, especialment de les empreses petites.

Els serveis mínims

El Govern ha decretat uns serveis mínims similars als de la darrera vaga general. En aquest sentit els trens i autobusos funcionaran un 33% en les hores punta, les escoles mantindran alguns membres del personal i els hospitals garantiran les urgències.