Pau Romero: «Parlar avui d'una Catalunya independent és fer volar coloms»

El candidat del PP del Ripollès justifica que les grans infraestructures estatals estiguin encallades perquè el "dèficit és molt superior al que assegurava el govern del PSOE"

Arnau Urgell
16 de novembre del 2012
Pau Romero.
Pau Romero. | Adrià Costa
Pau Romero, candidat del PP del Ripollès. Foto: Adrià Costa

El santjoaní Pau Romero s'ha convertit en pocs mesos en la cara més visible del Partit Popular al Ripollès. Va ser el primer candidat que la formació va presentar en unes municipals a Sant Joan -tot i que els resultats van ser discrets- i ara assumeix el repte de representar la comarca a les llistes d'uns comicis que considera que són "els més importants de la història de la democràcia". No en va, comptaran amb tot un ministre per una campanya en la qual el missatge és clar: "Catalunya sí, Espanya també". Aquesta entrevista, com les dels altres canditats del Ripollès, s'ha basat en les preguntes proposades pels lectors.

- Em podria resumir en dues línies els eixos principals del programa electoral de la seva formació?

- La sortida de la crisi és la nostra prioritat i la impulsarem amb una política econòmica que combini austeritat i equilibri amb reformes que afavoreixin el creixement econòmic i la creació d’ocupació. També incloem importants mesures en Educació per combatre el fracàs escolar i per impulsar la Formació Professional dual.

- Va fer vaga el passat 14 de novembre? Està d'acord amb les dues darreres reformes laborals?

- Jo no només no vaig fer vaga el 14 de novembre sinó que vaig treballar més que mai per donar a conèixer les propostes del PP Català per sortir de la crisi i solucionar els problemes dels ciutadans. El que menys ens convé ara és una vaga general que lluny d’aportar solucions crea més inestabilitat. Si volem sortir d’aquesta crisi tan greu de la millor forma possible hem de pensar en treballar units per sumar.

- Mariano Rajoy va accedir a la presidència del govern espanyol prometent que l'atur baixaria i un any després no només ho ha aconseguit sinó que el nombre de persones sense feina no para de créixer. Com s'explica aquest fracàs?

- Em sembla que amb només 11 mesos al capdavant del govern d’Espanya amb una crisi econòmica com la que tenim i amb el dèficit amb el que ens hem trobat no es pot parlar de fracàs. La situació que viu la nostra economia és molt greu i per això considerem tan important estar concentrats en el que realment preocupa als ciutadans i és que no troben feina i que hi ha molts catalans i catalanes que no poden arribar a final de mes. Per això, ara més que mai hem de dedicar tots els esforços en tirar endavant iniciatives econòmiques per ajudar els autònoms i els emprenedors i per ajudar a crear ocupació.

- Si es convoca un referèndum estarà d'acord que la Guàrdia Civil requisi les urnes?

- Convocar un referèndum seria actuar fora de la legalitat, una actitud molt poc responsable per part d’un governant, però parlar de requisar les urnes és obrir un debat artificial i deixar de banda els veritables problemes.

- Actualment cap ajuntament del Ripollès té hissada la bandera espanyola. Creu que se'ls hauria de sancionar per incomplir la Llei de banderes?

- Segons la Llei de banderes, tota administració pública espanyola hauria de tenir hissades totes les banderes oficials, per tant, amb la llei a la mà se’ls podria demanar que la incorporessin, en cap moment hem parlat de sancions.

- Quina és la solució per resoldre el desastre de la línia de tren Barcelona-Ripoll-Puigcerdà?

- La solució seria el desdoblament de la línia, de fet, és una vella reivindicació del territori que impulsarem de seguida que la situació econòmica ho permeti. Aquesta és una línia estratègica per l’economia del territori que el PSOE va abandonar durant els seus set anys de govern.

- El govern espanyol ha reduït la inversió prevista als pressupostos al Ripollès en un 80% i obres com el túnel de Toses o la variant de Ribes no tenen cap mena de termini d'execució. No creu que ens tenen abandonats?

- El govern espanyol s’ha trobat amb un dèficit econòmic molt superior al que assegurava tenir el PSOE. Davant d’això crec que tothom entén que el Ministeri de Foment decidís que ara no es podia invertir en obres faraòniques i que intentaria acabar totes aquelles obres començades i deixar partides obertes per anar-les incrementant quan la situació econòmica millori.

- Des del 2007 està encallada la via verda de Ripoll a Campdevànol. Com pensen tirar-la endavant? Quines altres vies verdes de la comarca consideren prioritàries?

- La preservació del medi ambient és un dels nostres eixos principals per fer compatible la seva protecció amb el desenvolupament econòmic del territori. Les vies verdes són un gran exemple d’aquest binomi que, a més, milloren la qualitat de vida dels ciutadans.

- En plena crisi es posen en dubte els sous dels polítics. Considera que un diputat cobra massa? Si surten escollit es reduirà el sou o prendrà alguna mesura alternativa en aquest sentit?

- M’agradaria recordar que el govern espanyol va aprovar aquest estiu una reducció de sou del 7,1% del mateix president i dels seus ministres (i també als exministres). El missatge és clar: tots ens hem d’ajustar el cinturó i hem de treballar units per tirar endavant. A més, al nostre programa electoral ja portem una proposta per reduir un 20% el nombre de diputats al Parlament de Catalunya, per tal de reduir el cost de l’estructura política.

- També es qüestiona la perpetuació en els càrrecs. Es compromet a realitzar dues legislatures i tornar posteriorment a la vida professional si surt escollit?

- Entenc que qualsevol polític ha de desenvolupar la seva funció mentre sigui útil als ciutadans. Com entendrà no puc adquirir cap compromís respecte la meva vida política quan ni tan sols s’han celebrat les eleccions. Jo aspiro a servir els ciutadans des de la política i anar-m’hi fent un lloc a poc a poc.

- Considera les retallades imprescindibles? En cas que no, com es poden generar més recursos per evitar-les?

- Aplicar una política d’austeritat és imprescindible avui per recuperar l’economia però una austeritat ben encaminada. Hem d’eliminar les despeses supèrflues que és el que li hem estat demanant a CiU al Parlament de Catalunya durant els dos anys de legislatura.

- El castellà ha de ser cooficial en una futura Catalunya independent? Per què?

- Parlar d’una Catalunya independent avui és fer volar coloms. Si vol, parlem de les mesures del nostre partit per sortir de la crisi.

- No és trist que el Ripollès no tingui cap candidat en posicions de sortida. Per què s'ha perdut tant terreny respecte fa dos anys? Ja no influïm a Girona?

- En aquestes eleccions autonòmiques hi hem presentat una candidatura que inclou persones procedents de pràcticament totes les comarques gironines. Que jo sigui l’11 o el 5 no és el més important. El que hem de procurar és treballar tots junts i units pel desenvolupament econòmic de la nostra demarcació i pel benestar dels gironins.

- Actualment la Generalitat té molts pocs recursos. Tanmateix, per pocs que en tingui quina inversió considereu que és la més prioritària per la comarca?

- Al nostre programa electoral de Girona incloem vàries propostes pel Ripollès i totes ens semblen molt importants. Si n’haig de destacar una potser diria l’impuls que volem donar a la construcció de la variant de Ribes per la importància de tenir unes bones vies de comunicació pel desenvolupament econòmic del territori.

El santjoaní Pau Romero és el número 11 dels populars de Girona. Foto: Adrià Costa