Micromecenes per restaurar les cabanes de pastors del pla d'Anyella

El Centre d'Estudis Comarcals continua la recuperació del patrimoni de la transhumància

Redacció
07 de novembre del 2012
La barraca ja ha recuperat la seva funció inicial.
La barraca ja ha recuperat la seva funció inicial. | La feixa pedra seca
La barraca ja ha recuperat la seva funció inicial. Foto: La feixa pedra seca

El Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, amb l’aprovació de la propietat (la família Ribot de Fontanals de Cerdanya), ha realitzat les darreres setmanes obres per restaurar la cabana doble del Clot de la Fou del pla d’Anyella, un dels elements més importants del patrimoni de la transhumància de la comarca. La iniciativa complementa l'activitat que el juny passat va recuperar el pas de les ovelles pel camí ramader del Lluçanès des d'Alpens a Toses.

Per fer possible els treballs de restauració s'ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de Ripoll i Toses, del Museu Etnogràfic de Ripoll i del Consell Comarcal del Ripollès. A més, s'ha obert una línia de micromecenatge per finançar l'obra –primer amb els participants a l'activitat del mes de juny- però que encara està obert a tots els ciutadans de la comarca i de fora. El projecte, dirigit pel Centre d'Estudis Comarcals, l'ha executat l'empresa La feixa pedra seca, especialitzada en aquest tipus de patrimoni.

Els treballs encarregats han consistit en consolidar els murs exteriors, la reparació de l’esvoranc detectat en la zona de l’antiga xemeneia i llar de foc i altres treballs de restauració del conjunt. Amb aquest projecte es vol aconseguir donar més anys de vida a una construcció mítica, datada en el seu llindar l’any 1868, i que fou la que van visitar els estudiosos del Grup de Folkloristes de Ripoll el 17 i 18 de juliol de 1923.

Un patrimoni ramader a preservar

El Centre d'Estudis Comarcals fa temps que ha posat sobre la taula l'important patrimoni ramader que cal preservar. Per una banda destaquen els camins ramaders. Al Ripollès arribaven tres importants camins ramaders, el camí ramader de Marina o de l’Empordà (amb els seus ramals), el camí ramader d’Osona i el camí ramader del Lluçanès. Tots tres camins tenen un valor i importància que el fan un patrimoni que cal conservar davant el perill de la seva desaparició per manca d’utilització. L’altre patrimoni a preservar son les cabanes de pastor. Per això, associada a l’activitat del camí ramader s’ha proposat al participants una operació de micromecenatge, per consolidar i mantenir les cabanes històriques del pla d’Anyella.

Més informació i dades per col·laborar amb el projecte



La cabana restaurada. Foto: Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès

La cabana abans de restaurar. Foto: Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès

Presentació de la cabana restaurada al pla d'Anyella. Foto: Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès