Campdevànol aprova les ordenances amb crítiques del PSC a l'horari del ple

El govern aposta per congelar la majoria d'impostos i flexibilitzar els criteris per accedir a les bonificacions

Arnau Urgell
02 de novembre del 2012
L'equip de govern de Campdevànol va tirar endavant les ordenances 2013.
L'equip de govern de Campdevànol va tirar endavant les ordenances 2013. | Arnau Urgell
L'equip de govern de Campdevànol va tirar endavant les ordenances 2013. Foto: Arnau Urgell

L'equip de govern de Campdevànol va aprovar inicialment dimarts les ordenances fiscals del 2013. Ho va fer sense el suport de l'oposició que es va queixar molt que el ple es realitzés a les dues del migdia en un horari que van qualificar d'“intempestiu”. La proposta contempla la congelació de bona part dels impostos i la flexibilització dels criteris perquè les persones amb menys recursos accedeixin a les bonificacions. A més, s'aposta per tal que els establiments comercials i de restauració més petits paguin menys pels residus amb l'objectiu, segons l'alcalde Joan Manso, de reduir la “descomunal” pressió fiscal que patien fins ara.

El govern de CiU i ERC de Campdevànol va plantejar la proposta d'ordenances amb dos objectius: reactivar l'economia i evitar la fractura social. Un plantejament que passar per congelar (sense actualitzar l'IPC) impostos com l'IBI, l'IAE i les plusvàlues mentre que el de vehicles augmentarà en les tipologies mitjanes de vehicles. Mentre la taxa de residus es mantindrà en 105 euros per habitatge –Manso va recordar que no hi ha cap altre municipi de la comarca per sota els 120 euros- la d'aigua pujarà a causa de la nova taxa de subministrament que ha imposat la Generalitat. Per altra banda, en el cas de la llar d'infants es crea una bonificació de fins al 80% si hi ha informe favorable de Serveis Socials

El PSC, que hi va votar en contra i va anunciar que presentarà al·legacions, va argumentar la seva posició tant per una qüestió de forma com de fons. En aquest sentit van qualificar d'“intempestiu” l'horari del ple –les dues del migdia- que va impedir la presència de Lluís López, el regidor de l'oposició encarregat dels temes econòmics. De fet, Joan Rivera va llegir una carta de l'edil absent en la qual manifestava la seva “perplexitat i indignació” i va denunciar el “tracte de menysteniment” del regidor d'Hisenda en el procés previ a l'aprovació de les ordenances. Per la seva banda, Núria López va criticar que l'augment de l'impost de vehicles –sis euros de mitjana- no afectés als de gamma alta i que en el cas dels residus “es permetin el luxe de baixar la taxa a depèn de qui” –en referència a comerciants i restauradors- recordant que les famílies han patit enguany un increment i el 2012 tot just es congelaran.

Manso, en el torn de rèplica, va considerar que fer un ple a les dues era “perfectament democràtic i ben normal” tot i lamentar l'absència de Lluís López. Per altra banda, va afirmar que no aprovar aquestes ordenances “és anar en contra de l'economia del poble” i va assumir que el govern tenia una “predilecció” per empreses, autònoms i comerços “perquè creen llocs de treball”. “Aquestes ordenances rebosen política social” va concloure.

Nota de premsa del PSC i carta de Lluís López