De l'Estatut a la Constitució de Núria?

El Ripollès celebra el 80è aniversari de l'Estatut de 1932 en plena efervescència sobiranista

Redacció
31 d'octubre del 2012
Celebració dels 80 anys de l'Estatut de Núria
Celebració dels 80 anys de l'Estatut de Núria | CCR
Joana Ortega ha presidit la celebració dels 80 anys de l'Estatut de Núria Foto: CCR

El juny de 1931 els representants de les forces polítiques catalanes van enllestir al Santuari de Núria l'avantprojecte del que va esdevenir el primer Estatut d'Autonomia de Catalunya. La commemoració del 80è aniversari d'aquest esdeveniment ha arribat en plena efervescència sobiranista i amb un escenari en el qual el país pot avançar en els propers anys cap a la independència. De fet, el president de Ferrocarrils, Enric Ticó, ja ha ofert les instal·lacions de Núria per l'any vinent per si cal redactar la primera Constitució.

La possibilitat que Catalunya pugi esdevenir un estat propi ha protagonitzat un acte que ha presidit la vicepresidenta Joana Ortega i que ha comptat amb una àmplia representació política. A més, el paisatge nevat ha rebut la comitiva formada per una seixantena de persones que han arribat a Núria amb cremallera. L'acte, com no podia ser d'altra manera, s'ha celebrat a la Sala de l'Estatut. Es tracta d'un espai històric ple de fotografies i documents que recorden el procés estatutari viscut a Núria el juny de 1931 per preparar l'avantprojecte i que va acabar el 9 de setembre de 1932 –prèvia retallada tot i que havia rebut el suport del 99% dels votants catalans- a Madrid.

Joana Ortega, que aquests dies actua com a presidenta en funcions de la Generalitat, ha destacat que “avui nosaltres som hereus i dipositaris de l’esperança que fa 80 anys va portar el poble català a ratificar un text que recollia la seva voluntat”. “Avui no parlem d’història, parlem de futur, perquè parlem de la voluntat d’un poble per recuperar les llibertats”. Tot plegat en un acte que ha comptat amb una conferència de l'historiador Jaume Sobrequés que ha assenyalat els parel·lismes entre el procés de l'Estatut republicà i l'actual context. Miquel Rovira, president del Consell Comarcal, també ha optat pel sobiranisme cloent l'acte amb les paraules del polític democratacristià Manuel Carrasco i Formiguera just abans de ser afusellat.Núria ha acollit la celebració dels 80 anys de l'Estatut de 1932. Foto: CCR El fred i la neu ha rebut la comitiva política. Foto: CCR