Acord a Ripoll amb unes ordenances que rebaixen la taxa d'escombraries

CiU, ERC, PSC i PxC aproven per unanimitat sis de les set votacions d'un ple plàcid que tira endavant unes ordenances que congelen els principals impostos

Arnau Urgell
31 d'octubre del 2012
Unanimitat a Ripoll amb les ordenances.
Unanimitat a Ripoll amb les ordenances. | Arnau Urgell
Unanimitat a Ripoll amb les ordenances. Foto: Arnau Urgell

Nit plàcida a l'Ajuntament de Ripoll. Malgrat que les ordenances fiscals, especialment en temps de crisi, acostumen a esdevenir un focus de tensió entre govern i oposició, a Ripoll tots els partits van donar suport a una proposta que, entre altres, preveu rebaixar un 2% la taxa d'escombraries. L'acord es va mantenir al llarg del ple ja que en sis de les set votacions hi va haver un acord unànime mentre que només ERC es va abstenir en la reforma del reglament d'honors.

Les ordenances del 2013 preveuen congelar totalment, sense actualitzar l'IPC, els principals impostos: béns immobles (IBI), vehicles i construcció. En canvi, sí que augmenta segons la inflació (3,1%) les plusvàlues i l'IAE –que només paguen les empreses amb facturació superior al milió d'euros. Tanmateix, la principal novetat és que la taxa de residus baixarà per primera vegada en molts anys. Ho farà un 2% (de 125 a 122,5 euros) tot i que el regidor Josep Maria Creixans va assegurar que la reducció real és d'un 4% perquè cal tenir en compte l'increment de l'IVA. També es mantindrà el descompte pel “bon comportament ambiental”, que suposarà pagar 103 euros en comptes de 105.

Sí que es preveuen alguns augments per sobre l'IPC en casos com el cementiri o la zona blava. Aparcar a les places d'aparcament passarà de 0,30 a 0,35 euros els primer 30 minuts o d'1 euro a 1,1 la primera hora. Tanmateix, destaca l'increment de la multa per anul·lar la sanció (de 3,5 a 4 euros). Per altra banda, a instàncies del PSC, l'equip de govern va accedir a congelar la taxa de clavegueram mentre que els preus de les instal·lacions esportives pujarà un 5%. “És un increment que fem anualment ja que poc a poc s'ha d'anar cobrint el dèficit” va argumentar Josep Maria Creixans.

L'acord entre tots els partits amb representació a l'Ajuntament de Ripoll es va mantenir a la resta del ple. En aquest sentit van votar per unanimitat la nova ordenança de voluntariat, donar suport a la resolució del Parlament a favor de l'autodeterminació, una moció per reclamar acabar el Corredor Mediterrani així com dos textos del PSC contra l'increment de l'IVA escolar i per incloure els deutes amb els ajuntaments al Fons de liquiditat. L'únic punt de desacord va ser l'abstenció d'ERC en la modificació del reglament d'honors que recollirà la possibilitat de distingir veïns i entitats de la vila més enllà de les medalles.