Dràstica reducció de candidatures electorals

En tant sols dos anys a la circumscripció de Girona s'ha passat de 26 llistes a 14 llistes

Arnau Urgell
30 d'octubre del 2012
Urnes
Urnes | Adrià Costa
A Girona es podrà escollir entre 14 opcions. Foto: Adrià Costa

Les eleccions del 28 de novembre de 2010 van marcar un rècord de candidatures presentades. A Girona van ser fins a 26 llistes les que van concórrer als comicis de les quals sis (CiU, PSC, ERC, PP, ICV i SI) es van repartir els 17 diputats en joc. Ara, tant sols dos anys després s'ha produït una dràstica reducció ja que en els comicis del 25 de novembre només es podrà escollir entre 14 opcions. La proclamació de candidatures n'ha exclòs quatre que no havien presentat avals entre els quals destaca la Unión Progreso y Democracia (UPyD) de Rosa Díez.

Entre les llistes que sí que es presentaran hi ha, evidentment, totes les parlamentàries. CiU, encapçalada per Santi Vila; el PSC, amb Juli Fernàndez com a cap de llista; ERC-Catalunya Sí, amb Roger Torrent; el PP, amb Enric Millo; la coalició ICV-EUiA, amb Marc Vidal; i SI, amb Toni Strubell. C's, que només té diputat per Girona, es presenta amb Joan Castel com a número u.

La resta de candidatures, que no tenen representació, han hagut d'aconseguir avals que representessin el 0,1% del cens. És el cas de Plataforma per Catalunya (PxC); la Candidatura d'Unitat Popular-Alternativa d'Esquerres (CUP) i els Pirates de Catalunya (PIRATA.CAT). Completen la llista de formacions que concorreran als comicis del 25N la Unificación Comunista de España (UCE); els Escons en Blanc (Eb); el Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA) i el Partit Republicà d'Esquerra-Izquierda Republicana (PRE-IR).

Tanmateix, la gran sorpresa ha estat el cas d'Unión Progreso y Democracia (UpyD) que ha quedat exclosa de la demarcació, tot i que estaven convençuts d'haver presentat els avals. La Junta Electoral de Girona també ha rebutjat el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC), el Movimiento Social Republicana (MSR) i Hartos.org-Ciutadans en blanc (Farts.cat). És probable que aquests partits recorrin la decisió i que la seva exclusió definitiva de les eleccions no es confirmi fins hores abans de la campanya.

El departament de Governació i Relacions Institucionals informa que les candidatures que no han estat proclamades per part de la Junta Electoral Provincial de Girona poden presentar un recurs contenciós-administratiu entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre, i, entre l'1 i el 3, els tribunals s'hauran de pronunciar. Fins al dia 5, les candidatures no proclamades podran encara presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional espanyol (TC), que haurà de resoldre en un sentit o altre abans del dia 8, just abans de l'inici de la campanya. Malgrat tot, fonts del departament apunten que, tot i que les candidatures recorrin a altes instàncies, tenen poques possibilitats, en tant que no depèn d'una interpretació política d'una llei -com havia passat al País Basc-, sinó d'un requisit numèric que les candidatures no haurien complert.

Ni Reagrupament ni Falange ni el Partit dels Pensionistes

Entre les formacions que han decidit no presentar candidatura hi ha Reagrupament Independentista, que demana votar CiU; el Partit Obrer Socialista Internacionalista (POSI); la Falange Española de las JONS; els antiavortistes del Partit Família i Vida; els ecologistes d'Els Verds-Grup Verd Europeu; el Partido de los Pensionistas en Acción; els Pagesos per la Dignitat Rural Catalana –un dels seus candidats va a la llista de la CUP- o el El Partit Gai, Lèsbic, Bisexual, Transsexual i Heterosexual, que també ha decidit demanar el vot per CiU.

Llistes electorals oficials 2012