El vent obliga als Bombers a realitzar unes 30 sortides

Les fortes ratxes, que a les valls van arribar als 80 km/h, van provocar talls puntuals de carretera, deixar sense servei ferroviari durant vuit hores i talls en el subministrament elèctric a la Vall de Camprodon

Redacció
28 d'octubre del 2012
Els arbres enmig de la N-260, a l'entrada nord de Sant Joan.
Els arbres enmig de la N-260, a l'entrada nord de Sant Joan. | Eudald Rota
Els arbres enmig de la N-260, a l'entrada nord de Sant Joan. Foto: Eudald Rota

El fort vent que ha bufat al Ripollès des de dissabte al vespre -amb ratxes que han superat els 110 km/h a alta muntanya i els 75 km/h a les valls- han provocat molts problemes arreu de la comarca i han obligat als Bombers a realitzar una trentena de sortides. A mitja tarda però, el vent ha afluixat i la situació ha començat a normalitzar-se i, finalment, s'ha restablert el servei ferroviari després de vuit hores.

Un dels punts més afectats ha estat Campdevànol on un arbre ha caigut sobre un cotxe en plena carretera de Gombrèn. Sortosament, segons ha confirmat la regidora Dolors Costa, els tres ocupants han resultat il·lesos. La impossibilitat d'estabilitzar la resta de l'arbre han obligat a l'Ajuntament a tallar la via fins demà. A més, segons ha explicat l'alcalde Joan Manso les fortes ratxes han provocat destrosses al cementiri, han tirat a terra cartells i provoquen que hi hagi branques per tot arreu.

També han caigut arbres arreu de la xarxa viària, especialment a la N-260. Destaca a les dues entrades de Sant Joan, entre Ripoll i Campdevànol així com a la colònia Llaudet. Puntualment ha calgut tallar les carreteres o bé donar pas alternatiu. A Camprodon ha caigut el rètol dels preus de la benzinera així com diversos arbres al nucli urbà i a altres punts de la vall. A Sant Joan la caiguda de branques ha afectat la plaça de l'Abadia i la Ruta del Ferro, entre altres.

Per altra banda, a Ripoll les fortes ratxes han aconseguit arrencar una de les barreres del pas a nivell de l'ambulatori. També ha calgut mobilitzar diverses dotacions dels serveis d'emergències pel risc que caiguessin unes plaques d'uralita al passeig de Sant Joan però finalment ha estat una falsa alarma.

Problemes als trens

Les ventades han obligat a tallar la línia fèrria entre Sant Quirze de Besora i Ribes de Freser (tot i que després noméses cobria n carretera el tram entre Ripoll i Ribes) durant vuit hores. Per altra banda, un tren de treball del cremallera -que precisament havia de retirar un arbre- ha descarrilat a tocar de l'estació de Queralbs. Això ha obligat a tancar el servei fins a les tres de la tarda.

A la Vall de Camprodon, a més les fortes ratxes de vent han deixat bona part dels municipis sense subministrament elèctric. A quarts de sis de la tarda, i després de cinc hores sense, s'ha començat a recuperar la llum.

Un arbre ha caigut sobre un cotxe a Campdevànol. Foto: @meuth

El vent ha tombat arbres a Camprodon. Foto: @nuriamaya

La barrera del pas a nivell del CAP de Ripoll totalment arrencada. Foto: Albert Moreno

Un arbre ha caigut a la Ruta del Ferro. Foto: @eudaldj

Branques de plataners caigudes a davant del Palau de l'Abadia. Foto: @banetes