Artur Mas lliura el Premi Nacional de Cultural al Museu Etnogràfic de Ripoll

El guardó avala el projecte de nou museu que es va reobrir deu anys després del tancament

Redacció
27 d'octubre del 2012
Foto de família dels premiats entre els quals l'alcalde de Ripoll Jordi Munell.
Foto de família dels premiats entre els quals l'alcalde de Ripoll Jordi Munell. | Govern
Foto de família dels premiats entre els quals l'alcalde de Ripoll Jordi Munell. Foto: Govern

El president Artur Mas va ser l'encarregat de lliurar aquest divendres al vespre el Premi Nacional de Cultura, en la categoria de Patrimoni Cultural, al Museu Etnogràfic de Ripoll. L'encarregat de rebre la distinció va ser l'alcalde Jordi Munell en un acte que es va celebrar al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. A banda del Museu Etnogràfic es va guardonar quinze persones i entitats més.

Amb el premi, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha volgut distingir un equipament que va néixer l'any 1929 amb el nom d'Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, el primer museu català dedicat a l'etnografia, inspirat per Rossend Serra i Pagès i Tomàs Raguer. Segons el jurat, des d'un bon principi, l'actual Museu Etnogràfic de Ripoll "va mantenir la clara vocació de mostrar pedagògicament l'home en el seu entorn econòmic antic".

El 2011 el museu va superar un període de més de deu anys de tancament. Ho va fer inaugurant la nova seu a can Budallers després d'unes obres complexes però que han permès recuperar la brillantors de les col·leccions exposades. El CoNCA, d'aquesta manera, avala el projecte de reobertura tot destacat tant la "reeixida modernització" de l'equioament que ha permès que avui en dia sigui "un dels equipaments culturals més rellevants i renovadors de l'etnografia a Catalunya".

Entre els altres premiats destaca el poeta Enric Casasses a la categoria de Literatura i Òmnium Cultural en Projecció Social de la Llengua Catalana. També s'ha atorgat el Premi Nacional de Cultura en Pensament i Cultura Científica al cardiòleg Valentí Fuster, en Cultura Popular a l' etnomusicòleg vigatà Jaume Ayats i en Trajectòria Professional i Artística al crític i sociòleg de l'art Arnau Puig.

“És el patrimoni de tot un poble”

El premi, quan es va fer públic el passat mes de juliol, va ser rebut amb sorpresa i il·lusió a parts iguals pel personal del Museu Etnogràfic ja que no havien realitzat cap sol·licitud prèvia. “És un reconeixement a la història del Museu però també a la feina per posar-lo el dia” va reconèixer aleshores la directora Roser Vilardell.

“Al llarg d'aquests deu anys hem tingut la convicció que es podria superar el tancament” va explicar tot i que va admetre que “hi va haver de moments de tot”. Tot i això, va recordar que “el patrimoni de tot un poble”, que suposen les 8.000 peces del Museu Etnogràfic, no es podia permetre el luxe de quedar tancades en un magatzem. Des de la reobertura ja l'han visitat unes 14.000 persones.

Galeries de fotos de la construcció del nou Museu Etnogràfic

Inauguració del Museu de Ripoll, març 2011 (Arnau Urgell)

Últims preparatius per l'obertura, març 2011 (Adrià Costa)

Preestrena novembre 2010 (Arnau Urgell)

Visita d'obres maig 2010 (Arnau Urgell)

Visita d'obres abril 2009 amb el conseller Tresserras (Adrià Costa)