El CEA Alt Ter allibera un xoriguer en una nova Festa dels Ocells

per Redacció , 16 d'octubre de 2012 a les 10:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Festa dels Ocells va servir per alliberar un xoriguer. Foto: CEA Alt Ter

El passat dissabte 13 d’octubre, per quart any consecutiu, el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter amb col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), va celebrar al Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses la Festa dels Ocells. L’acte va comptar amb més d’una setantena de persones, sobretot famílies amb nens, que van poder gaudir d’un matí ple de jocs, tallers i sobretot molts ocells. El moment culminant va ser l'alliberament d'un xoriguer, que mesos enrere havia patit un accident.


Una de les activitats que va crear més expectació va ser l'anellament científic, consistent en la captura d’ocells, per verificar-ne el seu estat corporal i anellar-los per tal de poder fer seguiments futurs. Durant l’anellament es van capturar 25 ocells de vuit espècies diferents de les que cal destacar dues espècies poc comunes al Ripollès: dues boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i una cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus). Es tracta de dues espècies que es troben en plena migració cap a l’Àfrica subsahariana, que han fet una parada al Ripollès per alimentar-se i agafar forces per continuar el seu viatge cap al sud. A més, cal esmentar que en el cas de les boscarles de canyar rarament es troben tan a l’interior i allunyades del mar, ja que la migració la solen realitzar resseguint el litoral.

Entre els jocs i els tallers que es van fer, va destacar la construcció d’un mòbil amb ocells pintats pels nens, una activitat per identificar els principals rapinyaires en vol i un gran joc on van participar grans i petits i que va permetre conèixer una mica més el món dels ocells. Finalment, com l’any passat, també es va realitzar un concurs de dibuix per tal de seleccionar el dibuix que il·lustrarà el cartell de la festa dels ocells de  l’any vinent.


La festa va finalitzar, com és habitual, amb l’alliberament d’un ocells provinent d’un centre de recuperació de fauna. En aquest cas va estar un xoriguer que havia patit mesos enrere un accident a Cornellà de Terri i que se l’havia hagut d’intervenir d’una ala perquè pugues tornar a volar. Davant la mirada atenta dels assistents a la festa, el xoriguer alliberat va demostrar que estava plenament recuperat i va alçar majestuós el vol per sobre el Molí Petit.

El xoriguer alliberat. Foto: CEA Alt Ter


Galeries de fotos

Festa dels Ocells 2012 (CEA Alt Ter)

Festa dels Ocells 2011 (Manel Garcia, Enric Ros i Pau Ortiz- CEA Alt Ter)

Festa dels Ocells 2010 (CEA Alt Ter)

Festa dels Ocells 2009 (CEA Alt Ter)

 

Participació