Ribes escalfarà amb biomassa sis equipaments a partir de l'1 de novembre

La xarxa de calor, que funcionarà amb dues calderes amb una potència global de 750 kW, es podria ampliar en un futur per donar servei als hotels

Redacció
10 d'octubre del 2012
Edifici que acull les calderes de biomassa.
Edifici que acull les calderes de biomassa. | Arnau Urgell
Edifici que acull les calderes de biomassa. Foto: Arnau Urgell

Ribes de Freser estrenarà el proper 1 de novembre la xarxa de calor alimentada amb biomassa forestal. Una infraestructura energètica amb la que podrà escalfar sis equpaments municipals gràcies a dues calderes amb una potència instal·lada global de 750 kW. L'alcalde ribetà, Marc Prat, explica que hores d'ara mantenen converses amb els hotels per tal que s'acabin connectant a la xarxa.

A Ribes ho tenen tot a punt per posar en servei la xarxa de calor. Les obres fa setmanes que es van acabar i ja tenen a disposició unes 200 tones d'estella produïdes a partir dels treballs d'aclarida i de recuperació de pastures dels boscos municipals del collet de les Barraques. A partir de l'1 de novembre la biomassa forestal començarà a escalfar equipaments com el casal de cultura, el CEIP Mare de Déu de Núria, el SES Joan Triadú, la residència d'avis, el CAP i el pavelló. No hi haurà inauguració oficial per la coincidència amb el procés electoral.

La xarxa té dos elements claus. Per una banda, dues calderes –de 500 i 250 kW- instal·lades en un petit edifici construït a tocar del pavelló. Des d'allà, unes canonades distribuiran la calor cap als diversos equipaments. Aquest tipus de distribució permet que en un futur s'hi puguin connectar nous edificis. En aquest sentit, l'Ajuntament negocia amb els hotels del municipi que també utilitzin aquesta font renovable.

Per tirar endavant aquest projecte ha calgut una inversió d'un milió d'euros. El 70% l'aporta Agefred, l'empresa adjudicatària, mentre que el 30% restant s'ha finançat amb una subvenció concedida per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN). La potència de les calderes de Ribes més que dupliquen la de l'edifici Modest Sayós de Ripoll (300 kW), que fins ara era la de major capacitat de la comarca.