Almenys 8 ripollesos van morir als camps de concentració nazis

El Ministeri de Justícia espanyol publica la base de dades dels morts a Alemanya i Àustria

Jordi Palmer/Arnau Urgell
27 de setembre del 2012
El ministeri espanyol de Justícia ha posat en marxa un motor de recerca que permet accedir a les dades dels 4.400 ciutadans de l'Estat espanyol que van morir als camps de concentració nazis d'Àustria i Alemanya durant la Segona Guerra Mundial. La base de dades està disponible tant per a investigadors com per a particulars i permet fer recerques per nom, data o població denaixement.

Almenys vuit ciutadans del Ripollès van perdre la vida en un camp de concentració, concretament al de Gusen, a Àustria. Són dos fills de Ripoll, un de Campdevànol, un de Camprodon, un de Toses, un de Campelles, un de Molló i un de les Llosses.

Per cada una de les 4.400 víctimes l'aplicació ofereix dades com nom i cognoms, lloc i data de naixement, lloc i data de la mort i el document històric original de l'avís de la defunció. Les certificacions relatives a aquesta documentació podran sol·licitar-se al Registre Civil Central espanyol.

El llançament d'aquesta base de dades ha estat possible gràcies al procès de digitalització dels arxius del Ministeri francès d'Excombatents i de Víctimes de la Guerra, en les que s'inclouen els avisos oficials de morts en camps de concentració.