Dos anys després... noves eleccions

Mas avança els comicis al 25 de novembre després de la “impressionant” marxa de la Diada i el “no” de Rajoy al pacte fiscal. Es preveuen molts canvis entre els candidats del Ripollès

Arnau Urgell
25 de setembre del 2012
El president Artur Mas, aquesta tarda al Parlament.
El president Artur Mas, aquesta tarda al Parlament. | Adrià Costa
El president Artur Mas ha convocat les eleccions des del Parlament. Foto: Adrià Costa

El 28 de novembre del 2010 es van celebrar les novenes eleccions al Parlament. Tant sols dos anys després, el 25 de novembre, els catalans tornaran a les urnes en uns comicis que el president Mas ha decidit avançar després de la “impressionant” manifestació de la Diada i el “no” de Rajoy al pacte fiscal.

No seran unes eleccions més. “Les últimes autonòmiques” ha titulat Nació Digital a cinc columnes. Sigui com sigui, tindran un caràcter plebiscitari ja que Mas ha anunciat que ha arribat l'hora d'exercir l'autodeterminació. El discurs inicial del debat de política general al Parlament ha acabat amb l'anunci del president que no es tornarà a presentar quan “Catalunya hagi assolit els objectius nacionals que el poble decideixi”.

Dos anys després, la situació també ha canviat molt al Ripollès. Quan el Parlament va iniciar la novena legislatura –el 16 de desembre de 2010- hi havia cinc diputats amb vinculacions directes amb el Ripollès –tres per Girona i dos per Barcelona-. Dels tres votats directament només en queda el socialista Esteve Pujol. Eudald Casadesús, número 2 de CiU, va esdevenir delegat del Govern a Girona; Pere Vigo, que ocupava el mateix lloc a ERC, es va retirar per motius de salut.

Per altra banda, el ripollès Joan Puigcercós –cap de llista dels republicans per Barcelona- continua com a diputat però ha cedit el comandament del partit a Oriol Junqueras després de la patacada electoral del 2010. Irene Rigau, ribetana d'adopció, va ser escollida diputada però va cedir el seu lloc en ser nomenada consellera d'Ensenyament.

Els partits hauran de moure fitxa

Amb aquesta situació els partits hauran de moure fitxa ràpidament ja que les eleccions se celebraran d'aquí a dos mesos. CiU haurà d'escollir amb tota probabilitat un nou candidat comarcal –Casadesús va ser diputat des del 1992- mentre ERC viu una situació similar (Vigo està fora de la política i Teresa Jordà, que també va ser a la llista el 2010, ara és diputada al Congrés espanyol).

En el cas del PSC caldrà veure si Esteve Pujol opta a la reelecció per tercera vegada. També ICV haurà de canviar de candidat a la comarca ja que la campdevanolenca Eva Martínez ha deixat, de moment, la política. Finalment, caldrà veure si Solidaritat, el PP i PxC incorporen ripollesos a les seves llistes i si la CUP es presenta per primera vegada.

Tota la informació del debat de política general a Nació Digital