El PSC de Ripoll reclama una consulta d'independència

Els socialistes consideren que cal trobar una sortida democràctica a l'actual atzucac. Admeten que entre els seus militants n'hi ha que aposten pel “no” però també altres pel “sí”

Arnau Urgell
25 de setembre del 2012
Enric Pérez continua com a líder del PSC.
Enric Pérez continua com a líder del PSC. | PSC Ripoll
El PSC Ripoll, en una imatge d'arxiu, aposta per l'autodeterminació. Foto: PSC Ripoll

El PSC de Ripoll reclama una consulta sobre la independència de Catalunya. En aquest sentit consideren que és l'únic camí per tal de trobar una sortida democràtica a la situació creada després de la manifestació de la Diada. “Cal trobar una manera, més enllà de les eleccions, per saber l'opinió dels ciutadans” assenyala Enric Pérez. Per aquest motiu l'assemblea dels socialistes ripollesos va aprovar una resolució reclamant que el consell de federació de les comarques gironines assumeixi la proposta.

En els darrers dies s'ha vist com el PSC no afronta el debat independentista amb una postura unitària. “El partit està en procés de ressituar-se després de l'11-S, allò va ser un punt d'inflexió” explica Pérez que assegura que “un partit polític ha d'escoltar els ciutadans”. De fet, malgrat que Pere Navarro, secretari general dels socialistes catalans, es va erigir en un primer moment en l'abanderat del “no”, poc a poc han sortit veus més properes al sobiranisme. Destaca l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines, governat amb majoria absoluta pel PSC, que ha demanat un referèndum o els socialistes de Manlleu quehan presentat una moció en el mateix sentit.

La resolució, a la que ha tingut accés aquest diari, reclama una “consulta a nivell autonòmic sobre el futur de la relació Catalunya-Espanya”. Per Enric Pérez es tracta d'un enunciat neutre però considera que ha de ser el Parlament el que ha de consensuar tant la pregunta com la fórmula legal per demanar l'opinió a la ciutadania. Tampoc no es posicionen si ha de tenir dues respostes (sí/no) o permetre una tercera opció com sovint s'ha reclamat des de posicions federalistes. Sigui com sigui, el primer secretari dels socialistes de Ripoll assegura que en el si de l'agrupació hi ha “visions plurals”. “Alguns militants aposten pel 'sí' i altres segurament pel 'no'” i considera que no “s'hauria de donar una directriu de vot”.

Volen primàries encara que hi hagi poc temps

El PSC va aprovar en el seu darrer congrés que escolliria el candidat a les eleccions al Parlament mitjançant un procés de primàries. Tanmateix, el possible avançament electoral –aquesta setmana se sabrà si hi ha comicis aquesta mateixa tardor- provoquen que la postura de la direcció sigui deixar-ho estar. Una possibilitat que el PSC de Ripoll no veu amb bons ulls. “Encara que hi hagi poc temps s'han d'intentar fer” assegura Enric Pérez que explica que també van aprovar una resolució en aquest mateix sentit.

El debat sobre les primàries el va sacsejar aquest dilluns l'exconsellera Montserrat Tura que va assegurar que s'hi volia presentar. “A nivell individual estic ben content que hi hagi candidats com ella amb qui compartim moltes reflexions” explica el líder dels socialistes de Ripoll que considera que “al país li convé una dona” al capdavant.

Resolució del PSC Ripoll sobre la consulta d'autodeterminació