El Grito uneix independències

Estelades i tricolors mexicanes van compartir protagonisme a la plaça Major de Sant Joan

Arnau Urgell
24 de setembre del 2012
La cònsol mexicana brandant la tricolor.
La cònsol mexicana brandant la tricolor. | Arnau Urgell
La cònsol mexicana brandant la tricolor. Foto: Arnau Urgell

El Grito de Dolores va ser, el 16 de setembre de 1810, l'espurna per iniciar la llarga guerra de la independència mexicana. Més de 200 anys després, Sant Joan de les Abadesses va recordar els fets succeïts al municipi de Dolores Hidalgo i que van suposar la sublevació contra l'autoritat virreinal de Nueva España.

Això sí, si el 1810 el Grito del mossèn Miguel Hidalgo Costilla va servir com a arenga per a una guerra, el 2012 els "viva México" de la cònsol Norma Ang van ser una invitació a continuar la festa a la plaça Major de Sant Joan. Després de vuit anys la Festa del Grito està plenament consolidada com una de les millors festes pàtries mexicanes dels Països Catalans, en part perquè se celebra a la població natal de Jaume Nunó i Roca, compositor de l’himne nacional mexicà.

En aquesta ocasió, a més, la bandera tricolor va compartir protagonisme amb l'estelada catalana. Tant bon punt van sonar els Segadors, una quinzena d'ensenyes independentistes van aparèixer a la plaça Major. Després de l'himne, els crits d'"independència" van ser generals i van ser rebuts per aplaudiments per bona part dels mexicans que, des d'arreu del país, s'havien aplegat a Sant Joan. De fet, anteriorment s'havien repartir uns fulletons en els quals se'ls felicitava pels dos segles d'independència i se'ls explicava que Catalunya també la volia assolir.

En aquest context d'eufòria sobiranista l'exalcalde Carles Bassaganya, segons explica al seu Twitter, va comentar a Norma Ang, l'actual consol, que quan marxés de Barcelona ja ho faria com a ambaixadora.

Redescobrint l'exili a Mèxic

La secció local d'Esquerra va voler aprofitar la Festa del Grito per donar a conèixer una altra realitat que agermana els dos pobles: l'exili republicà després de la Guerra Civil. Per aquest motiu van organizat una conferència a l'auditori Jaume Nunó a càrrec del doctor Enric Pujol. Vora un centenar de persones van assistir a un acte on es va assenyalar que Mèxic va acollir 4.000 catalans i mai va reconèixer el règim franquista. " És un país que avui commemora la seva independència, una efemèride que espero que molt aviat podrà celebrar tot el poble català” va afirmar Sergi Albrich, portaveu dels republicans.

Les estelades es van deixar veure al Grito de Independencia. Foto: Arnau Urgell

Galeries de fotos

Festa del Grito 2012 (Arnau Urgell)

Festa del Grito 2011 i inauguració monument (Xevi Mas)

Festa del Grito 2010 (Xevi Mas i Lurdes López)

Festa del Grito 2009, activitats matinals (Xevi Mas i Lurdes López)

Festa del Grito 2008 (Arnau Urgell)