La cripta del Monestir de Ripoll serà visitable

Patrimoni veu amb bons ulls la proposta del Bisbat de Vic per instal·lar un sistema d'il·luminació i unes passeres per poder accedir a aquesta part del temple, fins ara tancada al públic

Redacció
21 de setembre del 2012
576_1331750375_Adri_Costa_MG_0738_portalada_monestir_Ripoll
576_1331750375_Adri_Costa_MG_0738_portalada_monestir_Ripoll | Adrià Costa
La cripta del Monestir podria ser visitable a curt termini. Foto: Adrià Costa

La cripta del Monestir de Santa de Ripoll podrà ser visitable en un futur no massa llunyà. La comissió de Patrimoni ha analitzat avui la proposta que ha realitzat el Bisbat de Vic per instal·lar un sistema d'il·luminació i unes passeres per tal que, per primera vegada, els ripollesos i turistes puguin descobrir aquesta zona d'un temple que data dels segles X i XI.

A mitjans de segle XIX una campanya arqueològica va descobrir restes d'una necròpolis. Més endavant, una nova actuació va permetre confirmar les sospites i localitzar finalment la cripta sota l'altar. La sala té planta rectangular, una volta de canó rebaixada i bancs de pedra en ambdós murs laterals.

El director de Cultura a Girona, Antoni Baulida, ha explicat que Patrimoni veu amb bons ulls la proposta del Bisbat de Girona perquè l'espai sigui visitable. Això sí, els insta a acabar prospeccions arqueològiques pendents així com un un estudi patrimonial sobre els punts sobre els quals es recolzaran les passeres.

Cal recordar que, de manera paral·lela, es treballa perquè la UNESCO declari la portada com patrimoni de la humanitat. Abans però, caldrà que l'Estat espanyol la presenti com a candidata.