La Taga 2040 es reinventa i recorda Esteve Martínez

La cursa de muntanya de Sant Joan, amb 530 inscrits, augmenta la duresa amb un 14% més de desnivell i un 22% més de distància

14 de setembre del 2012
Gerard Españo ha estat el primer al cim del Taga i a Sant Joan.
Gerard Españo ha estat el primer al cim del Taga i a Sant Joan. | Joan Soler Tubau
Gerard Españó va guanyar l'any passat en una prova marcada per la boira. Foto: Joan Soler Tubert

Tot a punt per la Taga Evo 2040, la cursa de muntanya de Sant Joan de les Abadesses que enguany arriba a la 13a edició. La prova enguany es reinventa amb un nou recorregut de baixada que suposa incrementar el desnivell un 14% i la distància en un 22%. A més, recorda la figura d'Esteve Martínez –mort en una allau al Mont Blanc- amb un memorial en forma de tram cronometrat.

La cursa ha tornat a ser un èxit de participació amb 530 inscrits. D'aquests, 21 competiran en categoria júnior i 18 en sub23, que hauran de realitzar un recorregut diferenciat. La resta afrontaran 26,3 km i 1.893 metres de desnivell positiu acumulat. La Taga 2040 puntuarà un any més per la XI Copa Catalana de Curses de Muntanya FEEC.

De fet, els tres primers classificats d'aquesta competició no fallaran i seran diumenge a Sant Joan: Dani Tristany, Pau Bartoló i Albert Comellas (AE Mountain Runners del Berguedà). També competiran per la victòria Francesc Solé i Oscar Carrasco (AE Matxacuca) així com el guanyador del 2011, Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà). La prova suposarà el debut de l'equip del Gym Sport Life de Ripoll, que es va presentar aquest dijous.

En categoria femenina competiran les dues primeres classificades de la Copa Catalana: Sílvia Soler (AE Mountain Runners del Berguedà) i Lucia Caballero (CE UE Anoia). També lluitaran per la víctora Anabel Montero (CE Sant Vicenç de Castellet) i Rosa Valls (AE Mountain Runners del Berguedà). La UE Sant Joan destaca la presència de 14 corredors locals amb el debut d'Anna Capdevila, integrant del flamant Sport Life.

El 2011 els millors van ser Gerard Españó i Just Sociats mentre que el santjoaní Xevi Llamas va aconseguir la cinquena posició. En categoria femenina la victòria va ser Marta Garcia seguida de Regina Mola i Rosa Valls.

Esteve Martínez, en el record

El 12 de juliol va ser un dia fatídic. Una allau es va endur la vida del santjoaní Esteve Martínez, una de les ànimes de la Taga 2040 i director de la prova durant set anys. La UE Sant Joan ha decidit homenatjar-lo amb la creació del Memorial Esteve Martínez. Un trofeu que es lliurarà al corredor que cobreixi amb el menor temps possible el tram comprès entre el puig Estela i la Coma d'Olla.

Just Sociats va ser segon l'any passat. Foto: Jordi Vives

XII edició 2011 (Marc Cargol, Joan Soler i Jordi Vives)