L'oposició qüestiona el «secretisme» de les negociacions pel futur del Pla

ERC vota en contra de la modificació del POUM al sector de la Preparación Textil mentre que el PSC dóna un vot de confiança crític a l'equip de govern

Arnau Urgell
05 de setembre del 2012
Ple matiner per aprovar la modificació del POUM.
Ple matiner per aprovar la modificació del POUM. | Arnau Urgell
Ple matiner per aprovar la modificació del POUM. Foto: Arnau Urgell

L'entusiasme de l'equip de govern de Ripoll amb la nova proposta per desenvolupar el sector de la Devesa del Pla no el comparteix l'oposició. En un ple extraordinari i matiner –celebrat a les vuit del matí- s'ha aprovat modificar el POUM en el sector de l'antiga Preparación Textil. El tràmit ha topat amb una oposició frontal d'ERC –tant per com s'ha desenvolupat la negociació com per l'aposta per un recinte firal- mentre que el PSC hi ha donat suport malgrat manifestar algunes reticències.

El nou planejament per la Devesa del Pla redueix de 420 a 189 el nombre d'habitatges i aposta pels usos comercials. De fet, la primera fase –que podria ser una realitat d'aquí a dos anys- preveu la instal·lació d'un Mercadona, la construcció d'un recinte firal i la urbanització de tot el sector de 55.000 metres quadrats. Tot plegat suposa una inversió de 8 milions d'euros que, en cas d'executar la resta de fases, augmentaria fins a 30.

Xavier Cima, que durant un any ha negociat amb els advocats barcelonins que representen la propietat nord-americana, ha justificat la urgència del ple per la necessitat de “lligar el projecte”. Això sí, s'ha posat la bena abans de la ferida comprometent-se a “esmenar la poca comunicació que hi hagut fins ara” amb l'oposició”. De fet, l'exalcaldessa Teresa Jordà s'ha mostrat molt dura “amb la manera absolutament nefasta” de dur un projecte del qual “pràcticament han conegut a través dels mitjans de comunicació”.

La portaveu republicana ha arribat a parlar de “nocturnitat i alevosia” i de procediment molt “poc ètic”. Tot i mostrar-se totalment favorable a desenvolupar un sector que amb la crisi immobiliària ha quedat encallat ha qüestionat “de dalt a baix” la proposta d'un recinte firal. A més, ha ironitzat sobre la instal·lació d'un Mercadona recordant “la gran influència del senyor Roig”. Finalment, ha advertit que “no acceptaran ni una sola rebaixa en el conveni” signat en el seu mandat amb la propietat i que contemplava, entre altres, la construcció d'un pont.

Més conciliador s'ha mostrat Enric Pérez. El PSC ha votat a favor de la modificació del POUM per “coherència” ja que ha recordat que han estat sempre uns “ferms defensors de desenvolupar un sector que pateix el risc de degradar-se”. Això sí, a banda de lamentar assabentar-se'n per la premsa, ha llençat un parell de dards a l'equip de govern. “No demanarem un referèndum” –CiU va aconseguir que la proposta de fer-hi una ARE es posés a consulta-, “ni jugarem a dues bandes com van fer vostès”. A més, ha posat en dubte la rendibilitat d'un recinte firal que Jordi Munell ha definit com un “porxo firal” amb un gran espai que permeti aixoplugar fires de gran format com la dels cavalls pirinencs o la vaca bruna o activitats populars com l'Esplaiada.

L'alcalde també ha volgut respondre les crítiques pel “secretisme”. “És com a mínim el mateix que va mostrar l'anterior equip de govern en negociar el primer conveni –que preveia 420 pisos- amb la propietat” ha assenyalat. De fet, ha revelat que el 2010 es va intentar canviar-lo per adaptar-se al nou context econòmic. Xavier Cima, per la seva banda, ha recordat que aquest tipus de negociacions requereixen “una certa privacitat per tirar endavant”.

Totes les notícies del futur de la Devesa del Pla
 


Una imatge virtual de la futura Preparación Textil. Foto: Agustí Vilà