La Vall de Núria celebra la festa de Sant Gil amb un munt de personalitats

Els actes començaran aquest divendres, amb la processó de les torxes i el ball de nit.

El Ripollès.info
30 d'agost del 2012
Diada de Sant Gil a Núria.
Diada de Sant Gil a Núria. | Toni Anguera
Diada de Sant Gil a Núria, l'any passat. Foto: Toni Anguera

Aquest dissabte, dia 1 de setembre, la Vall de Núria celebrarà la tradicional diada que commemora l’estada de Sant Gil a la vall. Enguany, l’acte litúrgic estarà presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, i concelebrat per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra. A la celebració hi assistiran la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el secretari de Territori i Mobilitat del Govern, Damià Calvet, el president d’FGC, Enric Ticó, i el president de la Comissió de Direcció del Patronat de la Vall de Núria, Josep Cortadellas.

Les celebracions de Sant Gil començaran divendres, 31 d’agost, amb la processó de torxes i el ball de nit, que se celebrarà amb foc de camp i rom cremat per a tothom davant del Santuari. L’endemà, dia 1 de setembre i diada de Sant Gil, a les 9 del matí hi haurà un esmorzar popular amb coca i fuet davant de l’Ermita de Sant Gil. Tot seguit es farà un cercavila amb xanquers i una ballada de sardanes. A les 12 del migdia se celebrarà la tradicional Missa, solemnitzada per la Coral Santa Maria de Ribes de Freser.

Acabada la celebració es beneirà la nova imatge del Beat Pere Tarrés, sufragada per la Causa procanonització del Beat, encapçalada pel seu vicepostulador Mn. Francesc Raventós. L’autora de l’obra és l’escultora Rebeca Muñoz. El Beat Pere Tarrés va néixer a Manresa l’any 1905 i va morir a Barcelona el 1950. L’any 2004 va ser beatificat. Els últims estius de la seva vida els va passar a Núria.

Tot seguit es farà la tradicional ofrena dels pastors i la processó a l’Ermita de Sant Gil. A les 4 de la tarda hi haurà una exhibició de gossos d’atura.

Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu

Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu Oriental. És per això que els pastors celebren la seva festa, al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Mare de Déu productes del bestiar com la llana, els formatges o la mantega de llet d’ovella.

Antigament se celebrava la missa del bestiar. Els pastors baixaven els seus ramats a la Vall de Núria perquè romanguessin davant el Santuari. Començava amb una processó, presidida per imatges de Sant Gil i de la Mare de Déu que sortia de l’església. Es colElocaven les imatges damunt d’un munt de pedres a manera d’altar enmig de la vall on el sacerdot celebrava la missa.

---------------------------
Programa d’actes


Divendres, 31 d’agost
20.00 h Primeres vespres de la solemnitat de Sant Gil.
20.30 h Processó de torxes.
22.30 h Foc de camp i rom cremat amb vetllada musical a càrrec d’Amadeu & Cia davant del Santuari (en acabar el ball, s’ha previst un servei de Telecabina especial de pujada per anar a l’Alberg).

Dissabte, 1 de setembre. Diada de Sant Gil
09.00 h Esmorzar amb coca i fuet davant de l’ermita de Sant Gil.
10.00 h Cercavila amb xanquers.
10.30 h Sardanes.
12.00 h Missa solemne presidida per l’Arquebisbe de Barcelona Cardenal Lluís Martínez Sistach i concelebrada per l’Arquebisbe d’Urgell Monsenyor Joan – Enric Vives.
Cantada per la Coral Santa Maria de Ribes de Freser.
Seguidament, Benedicció de la Imatge del Beat Pere Tarrés, de l’escultora Rebeca Muñoz.
Processó dels pastors a l’ermita de Sant Gil.
16.00 h Exhibició de gossos d’atura.

Central de reserves: ([email protected] / tel: 972.73.20.30)

--------------------
Galeries de fotos d'anys anteriors
-2010
-2009